Sfintirea bisericii noi din Loamnes

Noua biserica a comunitatii din Loamnes, judetul Sibiu, a fost sfintita in Duminica Samarinencei de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Zidita pentru a fi mai aproape de casele credinciosilor din Loamnes, lacasul de cult a fost inchinat Sfantului Ioan Botezatorul. Pentru ca vechea biserica a satului se afla pe un deal, la o distanta considerabila fata de sat, iar alunecarile de teren ar pune in pericol siguranta zidirii, comunitatea a decis la inceputul anilor 2000 ridicarea unei noi biserici parohiale. Prin implicarea credinciosilor, a autoritatilor locale, judetene si centrale, in 2005 au inceput lucrarile de zidire, când a fost asezata piatra de temelie. In perioada 2007-2014, au fost executate lucrarile de zidire si de amenajare interioara si exterioara.

Slujba de sfintire oficiata de IPS Mitropolit Laurentiu a inceput cu inconjurarea lacasului de cult si târnosirea acestuia cu Sfântul si Marele Mir, a continuat la interior cu rânduiala zidirii Sfintei Mese si cu târnosirea icoanelor imparatesti de pe catapeteasma. A urmat Sfânta Liturghie, oficiata la noul altar sfintit, ierarhul fiind inconjurat de un sobor de preoti si diaconi din care n-au lipsit staretul Manastirii Sadinca, protosinghelul David Stoica, protopopul de Saliste, Petru Toader Damian, parohul Ioan Fara si alti slujitori ai Domnului din parohiile invecinate, din Sibiu si alte parti ale tarii. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic “Sfântul Andrei Saguna” din Sibiu. Intre oficialitatile prezente amintim pe senatorul Viorel Arcas, pe prefectul Ovidiu Sitterli, pe presedintele Consiliului Judetean, Ioan Cindrea si pe primarul comunei Loamnes, Maria Greavu.

La finalul slujbei religioase, preotul paroh Ioan Fara a fost hirotesit iconom stavrofor, ca rasplata pentru osteneala din cei 35 de ani de preotie la Loamnes.

In cuvântul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu le-a vorbit credinciosilor prezenti despre momentul târnosirii unei biserici, ca o sarbatoare unica pentru lacasul de cult si pentru viata comunitatii. Ierarhul i-a felicitat pe credinciosi, pe fii satului si pe autoritatile implicate pentru sustinerea acestui proiect si i-a indemnat sa ramâna la fel de apropiati de biserica din sat ca si pâna in prezent. Mai apoi, ierarhul a prezentat invataturile din Duminica Samarinencii.

A urmat ceremonia prin care au fost acordate acte de cinstire oficialitatilor amintite, dar si Adunarii si consiliului parohiale. Ca semn de multumire, preotul paroh Ioan Fara i-a oferit in dar ierarhului o icoana a Maicii Domnului.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

20 Mai 2014

Vizualizari: 189

Voteaza:

Sfintirea bisericii noi din Loamnes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE