Sfintirea bisericii cu hramul 'Sfanta Troita' de la Manastirea Feleac

Noua biserica a Manastirii de la Feleac ce poarta hramul „Sfanta Troita” a fost sfintita luni, 9 iunie 2014, de praznicul Sfintei Treimi.

Slujba de tarnosire a fost oficiata de IPS Mitropolit Andrei si PS Episcop Vasile Somesanul, alaturi de un sobor de preoti si diaconi si a fost urmata de Sfanta Liturghie. Au participat la sarbatoare reprezentanti ai Centrului Eparhial, multime de preoti, stareti si starete de la manastirile din apropiere, credinciosi, precum si oficialitati locale si judetene.



Invatatura despre Sfanta Treime ne duce la mantuire

Parintele Mitropolit Andrei al Clujului, Maramuresului si Salajului a evidentiat in cuvantul sau duhovnicesc importanta sarbatorii pentru intreaga crestinatate, dar si pentru comunitatea din Feleac care a luat parte la sfintirea noii biserici, un moment plin de har si de binecuvantare: „Astazi este mare sarbatoare pentru intreaga crestinatate. Este pomenita temelia credintei noastre, Preasfanta Treime. Pentru credinciosii din Feleac este indoita sarbatoare, pentru ca aceasta mareata biserica noua, care are tocmai hramul zilei, Sfanta Troita, a fost astazi sfintita. In timpul celebrarii si pe dinafara si pe dinauntru , biserica a fost stropita cu agheasma, unsa cu sfantul si marele mir, iar in masa altarului s-au pus sfinte moaste de mucenici, de la Manastirea Sfantul Teodosie, de langa Ierusalim. Totul este plin de har si de binecuvantare, iar noi cei prezenti la sarbatoare ne bucuram cu dumneavoastra impreuna si meditam la cea mai importanta invatatura a Bisericii noastre, pe care se intemeiaza toata teologia crestina si anume invatatura despre Sfanta Treime, invatatura care ne duce la mantuire”.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Andrei l-a hirotesit arhimandrit pe staretul manastirii de la Feleac, parintele Alexandru Ghent.

Istoria zbuciumata a Manastirii de la Feleac

Manastirea de la Feleac dateaza, potrivit cercetarilor istorice, din anul 1581. Asezamantul monahal a functionat pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand autoritatile habsburgice au decis desfiintarea lui.

Reinfiintarea Manastirii „Sfanta Troita” de la Feleac s-a decis in anul 1991 din dorinta enoriasilor si la cererea Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului, in vremea pastoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.Tot atunci s-a hotarat ca viitorul complex monahal sa nu fie ridicat pe vechiul amplasament, ci chiar in mijlocul parohiei Feleacu, dorind astfel sa fie inclusa in noul complex monahal biserica veche arhiepiscopala, ocrotita de Sfanta Paraschiva si ctitorita de voievodul Stefan cel Mare, pentru a evidentia mai mult importanta ei pentru Feleac si pentru istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

Constructia noului locas de cult cu hramul „Sfanta Troita” a demarat in anul 1994, la un an dupa sfintirea locului si a pietrei de temelie pentru noua biserica, ce a fost ridicata in imediata apropiere a bisericii arhiepiscopale.

Potrivit staretului manastirii, Arhimandritul Alexandru Ghent, stilul arhitectural al noii biserici este cel moldovenesc, imbinat cu cel brancovenesc, proiectul fiind realizat de arhitectul Ioan Arboreanu din Cluj.

Complexul monahal din Feleacu cuprinde, pe langa cele doua biserici cu hramurile „Sfanta Parascheva” si „Sfanta Troita”, un paraclis inchinat „Sfantului Voievod Stefan cel Mare al Moldovei”, un corp de chilii, staretia si casa parohiala, precum si o casa muzeu si o biblioteca cu aproximativ 3.000 volume.


Sursa: radiorenasterea.ro
Autor: Andreea Pagleşan

.

10 Iunie 2014

Vizualizari: 559

Voteaza:

Sfintirea bisericii cu hramul 'Sfanta Troita' de la Manastirea Feleac 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE