Sfintirea Catedralei mitropolitane din Paris

Catedrala mitropolitana cu hramurile „Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail“ si „Sfantul Ioan Evanghelistul“, din Paris, a fost sfintita sambata, 10 mai, de un sobor de ierarhi romani si straini. Delegatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Pentru romanii ortodocsi din Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale, ziua de 10 mai a fost una binecuvantata, deoarece, in ciuda capriciilor vremii, acestia s-au adunat in numar mare pentru a participa la slujba de resfintire a Catedralei mitropolitane din Paris, situata in inima Cartierului Latin, nu departe de Catedrala Notre-Dame. Slujba de resfintire si slujba Sfintei Liturghii, care a urmat imediat dupa aceasta, au fost savarsite de opt ierarhi, dintre care doi reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Ruse. „Am savarsit astazi sfintirea catedralei noastre «Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail» si «Sfantul Ioan Evanghelistul» si tot astazi, 10 mai, se implinesc cinci ani de cand catedrala noastra a devenit Catedrala mitropolitana, cand a revenit in sanul Bisericii Ortodoxe Romane. Sfintirea Altarului a fost facuta in urma cu cinci ani, in luna iulie 2009, de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Continuand apoi lucrarile, iata astazi am sfintit in continuare, ceea ce nu a fost sfintit atunci, adica exteriorul si interiorul bisericii. Multumim Inaltpreasfintitilor si Preasfintitilor Parinti Episcopi care s-au ostenit impreuna cu noi astazi si sa nu uitam ca aceasta biserica, precum orice lacas de rugaciune sfintit, devine darul nostru catre Parintele Ceresc, catre Preasfanta Treime, care salasluieste in interiorul bisericii, adica in interiorul a ceea ce noi am daruit ca locuinta si fereastra a cerului prin care Dumnezeu se coboara la noi“, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale.

Din soborul de ierarhi au facut parte: Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale; Inaltpreasfintitul Parinte Mihail, Arhiepiscopul Genevei si Europei Occidentale al Bisericii Ortodoxe Ruse; Preasfintitul Parinte Nestor, Episcopul Chersonului al Bisericii Ortodoxe Ruse; Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul ortodox roman al Italiei; Preasfintitul Parinte Timotei, Episcopul ortodox roman al Spaniei si Portugaliei; Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfintitul Parinte Marc Nemteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale, si Preasfintitul Parinte Ignatie Muresanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei.

Dupa slujba de sfintire, soborul de ierarhi, inconjurat de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie atat in limba romana, cat si in limba franceza. La finalul acesteia, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul a transmis binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel tuturor celor care au contribuit la infrumusetarea Catedralei mitropolitane din Paris. „Va marturisesc faptul ca sunt coplesit de binecuvantarea pe care o traiesc astazi, ca delegat al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, participand la acest eveniment atat de important din istoria acestei catedrale si din viata acestei parohii. Din partea Patriarhiei Romane sunt prezenti si doi reporteri ai postului de televiziune al Bisericii, TRINITAS, si un reporter de la «Ziarul Lumina», intrucat Preafericirea Sa doreste sa asocieze la bucuria parintilor slujitori si a iubitorilor acestei catedrale pe toti cei care vor urmari reportajele ce se vor face pe marginea acestui subiect. In ziua intronizarii sale ca Patriarh al Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel s-a angajat si, in mai putin de o luna, a reusit sa organizeze Centrul de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane. Preafericirea Sa a avut in vedere, in primul rand, nevoile spirituale ale romanilor, care in numar din ce in ce mai mare se stabileau din diverse motive in afara granitelor tarii noastre. De aceea, si dupa organizarea Televiziunii TRINITAS s-a dorit ridicarea semnalului acesteia la satelit, tocmai pentru a facilita urmarirea emisiunilor transmise pentru romanii din intreaga lume. De asemenea, «Ziarul Lumina» are si o editie on-line, ca fiecare roman interesat de viata bisericeasca din Romania sa se poata informa despre aceasta“, a precizat PS Episcop-vicar Varlaam Ploiesteanul.

Apoi, Preasfintia Sa a oferit din partea Patriarhului Romaniei parintelui paroh Constantin Tarziu, pentru Catedrala mitropolitana din Paris, Diploma si Medalia omagiala „Sfintii Martiri Brancoveni“, o icoana cu chipul Sfintilor Martiri Brancoveni, o cruce de binecuvantare, precum si mai multe carti de cult si cu caracter teologic. La randul sau, Inaltpreasfintitul Mitropolit Iosif le-a oferit celor care au sprijinit restaurarea sfantului lacas Gramate Mitropolitane. Evenimentul s-a incheiat prin parastasul pentru ctitorii catedralei. Credinciosii prezenti s-au putut inchina la un fragment din moastele Sfantului Ierarh Nicolae.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

12 Mai 2014

Vizualizari: 154

Voteaza:

Sfintirea Catedralei mitropolitane din Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE