De mii de ani se sarbatoreste Pastele, dar in fiecare an ne bucuram de venirea lui ca si cnd ar fi pentru prima data. Dintre toate, bucuria debordanta a copiilor este parca cea mai adevarata, cea care ni se transmite si noua, amplificnd ceea ce stiam deja despre sarbatoarea si simbolistica acestei sfinte zile.
La una din gradinitele cu predare in limba maghiara ale orasului, in ultimele doua saptamni programul zilnic cuprinde o parte care spre desfatarea copiilor dureaza destul de mult si care se desfasoara sub semnul "Semnificatiei Floriilor si a Pastelui". In una din zilele special dedicate sarbatorii pascale, am gasit copiii in plina activitate. Pictau oua cu atta daruire inct nici educatoarea nu se indura sa ii intrerupa, desi culorile poposisera deja si pe sortuletele lor "de atelier".
Pictatul oualor - bucurie din suflet de copil
Pictatul oualor era de fapt aproape ultima etapa in deslusirea simbolurilor legate de aceasta sarbatoare. "Am inceput incursiunea in spiritul sarbatorilor prin invatarea unor mici poezii dedicate primaverii. Copiii au "dramatizat" sarbatoarea prin plantarea grului, prin desene si picturi specifice, dar si prin efectuarea de "efecte" specifice sarbatorii Pastelui. "Au pictat oua si tot din oua au facut mici iepurasi si puisori, au modelat chiar si lumnari al caror suport sunt cojile de oua. Tot ceea ce au realizat in rastimpul celor doua saptamni au dus acasa pentru a se bucura de realizarile lor impreuna cu familia", ne-a spus educatoarea celor 37 de copii, Szigeti Margit. Pentru ca in cadrul grupei exista copii proveniti din familii cu credinte in diferite culte religioase, sarbatorile le sunt prezentate copiilor prin mici povesti care reprezinta schimbarea anotimpurilor, povesti care pastreaza spiritul Pastelui. Ritul propriu-zis al credintei luterane, catolice, reformate sau calviniste se desfasoara in familie, dar bucuria sarbatorii este prezenta zilnic. Cum in ultimii ani de Paste copiii sunt intr-o mini vacanta de o saptamna, tot ritualul sfintelor zile se desfasoara departe de portile caminului. Dar sarbatoarea nu se intrerupe brusc, ci continua la revenirea in camin. Atunci, timp de cteva zile, copiii povestesc impresiile cu care au ramas dupa sarbatoare, ce anume i-a impresionat, dar mai ales dezbat modul in care au sarbatorit alaturi de familie. Acesta este si momentul in care ciocnesc oua si mannca prajituri aduse de parintii copiilor. Intre timp, copiii au "incondeiat" niste oua deosebite. Culorile vesele le straluceau in ochii plini de dorinta de a iesi in lumina calda a soarelui. Ca un ecou, melodia unui cntecel prin care se evoca "Arany eso", sau ploaia de aur a primaverii, cea care anunta apropiata sarbatoare a Pastelui, a trecut de la un copilas la celalalt. Intr-un final cntau toti, fara ca cineva sa le-o fi cerut. Cntau cu o bucurie dezarmanta. Cine mai stie ce fel de secrete bine pastrate se ascund in sufletele lor de copii. Puritatea si inocenta bucuriei lor da amploare sarbatorii care in curnd va ajunge la noi, cu prima luna plina.
Eugenia KISS
Zi de Zi
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.