Simbol al recunostintei, comuniunii si cooperarii. Biserica - memorial din Most, Cehia

Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu prilejul sfintirii bisericii ortodoxe romanesti dedicata eroilor romani care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei in al II-lea razboi mondial, Most, Cehia, 9 octombrie 2011:

Fii credincios pana la moarte
si-ti voi da cununa vietii.
(Apocalipsa 2, 10)

Dupa cum marturisim si in Hrisovul asezat in piciorul Sfintei Mese din Altar, cu binecuvantarea Preasfintei Treimi, prin efortul comun al celor doua Biserici Ortodoxe surori, din Romania si Cehia, cu sprijinul autoritatilor de stat din Romania si al celor locale din orasul Most, a fost ridicat acest sfant locas, in memoria celor peste 60. 000 de ostasi romani, care s-au jertfit pe campurile de lupta in cel de-al doilea Razboi Mondial, pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupatia nazista.

Aceasta biserica-memorial este, in primul rand, un simbol al recunostintei noastre fata de eroii romani din Cehoslovacia, care au luptat pentru eliberarea acesteia de invazia hitlerista. In acelasi timp, aceasta biserica este un locas de rugaciune pentru pace, sanatate si mantuire.

In al doilea rand, aceasta biserica-memorial este un simbol al comuniunii spirituale intre doua Biserici Ortodoxe surori, romana si ceha, prin care se arata identitatea de credinta a acestora si solidaritatea lor frateasca in cinstirea eroilor care au luptat impreuna pentru demnitatea si libertatea popoarelor lor.

In al treilea rand, biserica din Most inchinata eroilor romani este o marturie de cooperare intre doua state europene, Romania si Cehia, cu o istorie adeseori asemanatoare in suferinta, dar si in speranta. In acest sens, apreciem receptivitatea si generozitatea autoritatilor locale din orasul Most, care au oferit terenul pentru constructia acestei biserici-memorial al luptatorilor eroi.

Din punct de vedere arhitectural, aceasta biserica-memorial este un simbol al evlaviei crestine unita cu arta lucrarii lemnului, care, in traditia romaneasca, imbina armonios talentul cu spiritualitatea si utilul cu frumosul.

Prin modestia si intimitatea lor, bisericile de lemn sunt mai calde si aduc mai aproape cerul de pamant, iar prin turla lor inalta cheama sufletul la elevatie spirituala, la rugaciune si speranta. Ca locas de inchinare construit pe camp, aceasta biserica ne cheama la rugaciune si reculegere pentru pomenirea eroilor care s-au jertfit pe campul de lupta, dar ale caror suflete se afla in lumina cereasca a Preasfintei Treimi, simbolizata prin crucea din varful turlei. Astfel, ridicarea acestei biserici de lemn cu hramul Inaltarea Domnului (care este si Ziua eroilor romani) si Sfantul Mucenic Valentin din Durostorum (care simbolizeaza jertfa martirilor), precum si a Troitei din lemn, plasata in fata bisericii, constituie o ofranda inchinata pomenirii eroilor romani, care si-au jertfit viata pentru libertate avand credinta in Inviere si in viata vesnica, daruite oamenilor de Hristos Cel rastignit si inviat.

Semnificatia simbolica a bisericii si a troitei din lemn de la Most, ambele dedicate eroilor romani, se refera si la legatura spirituala care exista intre arborii cazuti prin taiere si soldatii care au cazut pe front. Dupa cum lemnul din care s-a construit sfantul locas ne aminteste de viata arborilor falnici care, prin taiere si prelucrare, se daruiesc pe sine pentru a deveni casa sau biserica; tot astfel, eroii unui popor, care au murit luptand pe campul de lupta, si-au daruit viata pentru libertatea si demnitatea poporului lor si a altor popoare.

In acest moment solemn si sfant, aducem un pios omagiu vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist al Romaniei, care, impreuna cu Preafericitul Parinte Krystoph, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Tinuturile Cehiei si din Slovacia, a sfintit piatra de temelie a acestei biserici in data de 14 iulie 2007.

Totodata, aducem calde multumiri tuturor celor care s-au ostenit cu ridicarea acestei biserici-memorial, indeosebi Primariei orasului Most, Arhiepiscopiei Ortodoxe de Praga, Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, Ambasadei Romaniei la Praga, Asociatiei Romanilor din Cehia, precum si ostenitorilor Administratiei Patriarhale din Bucuresti in frunte cu Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Ne rugam Domnului Iisus Hristos, Cel rastignit si inviat, sa ocroteasca aceasta biserica-memorial al eroilor romani si sa daruiasca sanatate si bucurie tuturor celor care au contribuit la construirea ei, precum si tuturor celor care se vor ruga aici, ca slujitori ai altarului si ca pelerini sau vizitatori.


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sursa: basilica.ro
 

09 Octombrie 2011

Vizualizari: 295

Voteaza:

Simbol al recunostintei, comuniunii si cooperarii. Biserica - memorial din Most, Cehia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE