Simpozion dedicat implinirii a 90 de ani de la reinfiintarea Eparhiei Clujului

Programul manifestarilor dedicate implinirii a 90 de ani de la reinfiintarea Eparhiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului va continua luni, 5 decembrie, de la ora 11.00, cu un Simpozion in Aula "Nicolae Ivan" a Facultatii de Teologie Ortodoxa. Sunt asteptati sa participe academicieni, istorici si teologi, ce vor prezenta in prelegeri evolutia Eparhiei in cele 9 decenii de activitate, incepand cu cel care a avut o mare contributie la reinfiintarea ei, Episcopul Nicolae Ivan.

Legat de istoricul Eparhiei parintele Iustin Tira, vicar administrativ, a precizat: „Eparhia noastra este intre Eparhiile tinere ale Bisericii Ortodxe Romane. Radacinile ei coboara pana in secolul al XV-lea, cand Sfantul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei a intemeiat pentru romanii ortodocsi din Transilvania, mai intai Episcopia de la Vad, iar apoi pe cea de la Feleac.

Existenta celor doua Episcopii a incetat, mai intai in secolul al XVII-lea cea de la Vad, dupa cum a incetat si cea de la Feleac. Gandul reinvierii celor doua Eparhii il datoram marelui Mitropolit al Transilvaniei Andrei Saguna. El a avut acest gand cel dintai, in anul 1863, cand a propus guvernantilor de atunci infiintarea a 3 Episcopii ortodoxe in Transilvania: la Caransebes, la Timisoara, iar a treia la Cluj”.

Parintele Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Clujului, ne-a prezentat programul pentru zilele urmatoare: „Marti, 6 decembrie, de ziua Sfantului Ierarh Nicolae, care practic este ziua propriu-zisa in care Eparhia a luat fiinta la Cluj, va avea loc o Liturghie arhiereasca incepand cu ora 9.30 in catedrala mitropolitana, oficiata de un sobor de arhierei in frunte cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. La ora 13.00, in aceeasi zi de 6 decembrie, va avea loc deschiderea oficiala a muzeului Arhiepiscopiei din demisolul Catedralei. Miercuri, pe 7 decembrie, va avea loc incepand cu ora 12.00, evenimentul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, iar joi 8 decembrie, incepand cu orele 19.00, va avea loc un spectacol de gala in sala mare a Teatrului National Lucian Blaga din Cluj-Napoca, ce va incheia in mod festiv acest eveniment jubiliar al Arhiepiscopiei Clujului la 90 de ani de existenta”.


Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

05 Decembrie 2011

Vizualizari: 593

Voteaza:

Simpozion dedicat implinirii a 90 de ani de la reinfiintarea Eparhiei Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE