Palatul Patriarhiei gazduieste timp de doua zile un simpozion international dedicat Tainei Sfantului Maslu si ingrijirii bolnavilor. Evenimentul desfasurat in perioada 15-16 mai reuneste ierarhi ortodocsi, profesori de teologie din tara si strainatate care vor prezenta referate si vor participa la discutii despre tema propusa.
Deschiderea simpozionului desfasuarat in sala Aula Magna Teoctist Patriarhul a fost facuta astazi, 15 mai 2012, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, prin cuvantul intitulat Sfantul Maslu – Taina insanatosirii trupesti si sufletesti.. Patriarhul Romaniei a evidentiat, printre altele, faptul ca Biserica, intr-o lume marcata de boala si suferința, este chemata sa-si manifeste puterea tamaduitoare sacramentala, impartasita ei prin Duhul Sfant de Hristos-Domnul, Vindecatorul sufletelor si al trupurilor, spre alinarea suferințelor trupesti si sufletesti ale oamenilor bolnavi.
De asemenea, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a vorbit despre Taina Sfatului Maslu aratand ca aceasta actualizeaza lucrarea vindecatoare a lui Hristos in Biserica.
'Taina Sfantului Maslu actualizeaza, prin Duhul Sfant, lucrarea vindecatoare a lui Hristos in Biserica – Trup tainic al lui Hristos, cand aceasta, cler si popor, se afla in stare de pocainta, de rugaciune si de ascultare a textelor biblice, apostolice si evanghelice, referitoare la puterea vindecatoare a lui Hristos. De aceea, ungerea bolnavilor de sapte ori cu untdelemn sfintit se face in numele lui Hristos, adica in prezenta duhovniceasca a lui Hristos – Doctorul sufletelor si al trupurilor celor bolnavi', a spus Preafericirea Sa.
Totodata, in finalul cuvantului Sau, Preafericirea Sa i-a felicitat pe cei care s-au ocupat de organizarea acestui simpozion.
'Felicitam pe organizatorii acestui simpozion internațional si binecuvantam cu parinteasca dragoste pe toti participanții, exprimandu-ne speranța ca lucrarile acestuia vor fi receptate ca o frumoasa cooperare academica si misionara a mai multor teologi din Romania si din alte tari', a mai spus Patriarhul Romaniei.
Apoi au rostit alocutiuni: pr. prof. dr. Stefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Justinian Patriarhul' si conf. dr. Nicolae Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte. In continuare, in prima sesiune de lucrari au sustinut referate IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei si IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos. Mitropolitul Ardealului a sustinut referatul Randuiala Tainei Sfantului Maslu dupa manuscrisele liturgice din Biblioteca Arhiepiscopiei Sibiului, iar tema cuvantarii Mitropolitului Olteniei a fost Mantuitorul Iisus Hristos - vindecatorul afectelor firii umane.
In finalul primei parti a discutiilor a avut loc lansarea Anuarului Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.prezentarea fiind facuta de parintele decan Stefan Buchiu.
In a doua sesiune de lucrari, incepand cu ora 12:00, pr. prof. dr. Dmitry Yurevich de la Academia Teologica din Sankt Petersburg a vorbit despre Fundamentele Biblice ale Sfintei Taine a Maslului, apoi pr. prof. dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie din Bucuresti a prezentat referatul cu tema Practici necanonice si neliturgice observate la savarsirea Tainei Sfantului Maslu. Inainte de discutiile purtate la sfarsitul sesiunii de lucrari, pr. prof. dr. Frederic Manns de la Facultatea de Stiinte Biblice si Arheologie din Ierusalim a sustinut tema: Taina bolnavilor in Noul Testament si traditia patristica latina
In a doua parte a zilei se vor tine sesiunile a III-a si a IV-a. Dintre referenti amintim: pr. prof. dr. Alexandr Zadornov (Moscova), pr. prof. dr. Viorel Sava (Iasi), protos. Silvestru Stoicev (Kiev), conf. dr. Ciprian Streza (Sibiu), prof. dr. Nenad Milosevic (Belgrad), conf. dr. Cristinel Ioja (Arad), arhim. prof. dr. Qais F. Sadiq (Antiohia) si pr. prof. dr. Vasile Raduca.
La acest eveniment participa numerosi preoti consilieri patriarhali si eparhiali, elevi ai Seminarului Teolgic Ortodox Nifon Mitropolitul , precum si studenti ai Facultatii de Teologie Justinian Patriarhul, institutii teologice din Capitala.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si de Sectorul Invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Sursa: basilica.ro
-
Ungerea la Sfantul Maslu
Publicat in : Viata liturgica -
2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.