„Teologia siriana ortodoxa de la Sfantul Efrem Sirul la Sfantul Isaac Sirul”: Simpozion national la Manastirea Tismana
Manastirea Tismana a gazduit saptamana aceasta lucrarile Simpozionului national cu tema „Teologia ortodoxa siriana de la Sfantul Efrem Sirul la Sfantul Isaac Sirul”. Organizat de Facultatea de Teologie din Craiova, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Irineu, evenimentul a reunit profesori de teologie din intreaga tara, iubitor ai spiritualitatii siriene.
Urmand unei traditii neintrerupte de cinci ani de zile, intalnirea profesorilor de teologie din lavra Sfantului Nicodim de la Tismana a adus in actualitate o tema foarte putin abordata in spatiul teologic romanesc de nivel academic. „Teologia siriana ortodoxa de la Sfantul Efrem Sirul la Sfantul Isaac Sirul” a devenit, vreme de doua zile, elementul principal al activitatii cultural-universitare pentru Biserica din Oltenia. Bucurandu-se de un cadru adecvat si propice discutiilor academice, evenimentul a fost deschis oficial miercuri, 9 octombrie, prin prezenta si cuvantul de binecuvantare al IPS Parinte Irineu, Decanul Facultatii de Teologie din Craiova.
„Este foarte important sa dezbatem ceea ce prezentam”
In cuvantul de deschidere, IPS Irineu a evidentiat rolul teologiei siriene in formarea si conturarea doctrinei ortodoxe. „Este o mare bucurie pentru noi de a avea posibilitatea sa ne reunim aici, la Manastirea Tismana, pentru a discuta despre o tema foarte importanta si totodata putin dezbatuta in teologia noastra: invatatura ortodoxa a Parintilor sirieni. Cu totii cunoastem cate ceva despre Scoala din Antiohia care a dat Bisericii o multime de oameni luminati, profesori si asceti in acelasi timp. Ea a fost in prim-planul celor mai inflacarate controverse teologice ale timpului. Alaturi de scoala din Alexandria, Antiohia a oferit Bisericii vlastare pline de sfintenie si de bogatie teologica, luand nastere astfel o teologie siriana, din pacate ignorata si nerecunoscuta de multe ori. Cu toate acestea, aici au existat si persoane de trista amintire, cum sunt de pilda Teodor de Mopsuestia sau Nestorie. Dupa cum spuneam, dincolo de aceasta latura negativa, Biserica siriana a avut inca din primele veacuri o importanta deosebita, aici ucenicii Mantuitorului numindu-se pentru prima data crestini. Tot aici, Sfantul Apostol Pavel si-a inceput activitatea de propovaduire, convertindu-se in Damasc”, a spus IPS Parinte. La final, Mitropolitul Olteniei i-a indemnat pe participanti sa dezvolte temele prezentate in discutii si dezbateri. „Sunt convins ca in decursul acestor zile, cu totii veti dezbate cat mai util aceasta tema si veti ajunge la concluzii cat mai folositoare pentru teologia noastra romaneasca. Este foarte important sa dezbatem ceea ce prezentam, intrucat prelegerile nu trebuie sa fie decat datatoare de ton. Fiecare dintre noi venim aici incarcati de cunostinte variate si punandu-le in dezbatere vom ajunge la final mult mai edificati in aceasta problema, urmand sa asezam cunostintele stranse intr-un volum de studii de teologie”, a conchis IPS Parinte.
Invitati din intreaga tara
In deschidere, pr. lect. dr. Adrian Boldisor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei” din Craiova, a prezentat cele mai recente publicatii aparute sub egida editurii mitropolitane. Prima sesiune de comunicari a fost moderata de pr. conf. dr. Picu Ocoleanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova. Printre primii vorbitori s-a numarat pr. conf. dr. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din Bucuresti. Tema dezbaterii sale a fost legata de invatatura „Didascaliei siriaca”, opera cu autor anonim din secolul III. Un alt referat prezentat in prima parte a zilei de miercuri a fost cel sustinut de protos. Vasile Barzu, de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu: „Vesmantul de lumina si hainele de piele in teologia Sfantului Efrem Sirul”. Cea de a doua sesiune, moderata de pr. conf. dr. Daniel Benga, a adus in prim plan problematica istorica a Cartii Treptelor, „monument al literaturii siriace din secolul IV”, in prezentarea lect. dr. Ciprian Toroczkai, de la Facultatea de Teologie din Sibiu.
Printre invitati s-au numarat: pr. prof. dr. Ion Popescu, Facultatea de Teologie din Pitesti, pr. lect. dr. Nichifor Tanase, Facultatea de Teologie din Caransebes, lect. dr. Daniel Lemeni, Facultatea de Teologie din Timisoara, pr. lect. dr. Lucian Colda si pr. lect. dr. Jean Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Facultatea de Teologie din Craiova a fost reprezentata prin prelegerile pr. conf. Picu Ocoleanu, pr. lect. dr. Adrian Ivan, pr. lect. dr. Adrian Boldisor si pr. lect. dr. Sorin Bora.
Parte in proiectul academic „Studia Theologica”
Simpozionul national de teologie organizat in perioada 8-10 octombrie la Manastirea Tismana vine sa intregeasca seria intalnirilor dedicate traditiei si spiritualitatii ortodoxe, asezata sub genericul si obladuirea Sfintilor Parinti ai Bisericii noastre. Toate prelegerile sustinute vor fi asezate ulterior intr-un volum colectiv care va intregi cea de ce V-a serie „Studia Theologica”, proiect sustinut de Arhiepiscopia Craiovei, Facultatea de Teologie din Craiova si Editura „Mitropolia Olteniei”.
Diac.
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.