Simpozion teologic international la Galati

În perioada 15-16 iunie, la Galaţi a avut loc Simpozionul teologic internaţional dedicat Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Eveniment cultural şi misionar deopotrivă, Simpozionul de la Galaţi a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ şi a reunit importanţi profesori de teologie din ţară, dar şi din Grecia sau Republica Moldova.

Simpozionul a debutat prin săvârşirea, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a unei slujbe de Te Deum de către ÎPS Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi profesori şi diaconi, după care, în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“ a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor.



Pentru început, corul de muzică psaltică „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei a susţinut un mic concert de muzică bizantină, după care IPS Casian a deschis lucrările simpozionului, în prezenţa conducerii Universităţii “Dunărea de Jos”, a numeroşi profesori de teologie şi cadre universitare din alte domenii de studiu , studeţi şi elevi seminarişti.
În continuare au fost rostite scurte alocuţiuni de către prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, preşedintele Senatului Universităţii „Dunărea de Jos“ şi de conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie.

În cadrul secţiunii I, dedicată Misiunii şi Educaţiei creştine în contextul societăţii postmoderne, pr. prof. univ. dr. Nicolae D. Necula de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a susţinut referatul intitulat „Ce este conştiinţa de enoriaş şi importanţa ei în pastoraţie“.

Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă a prezentat rolul „Misiunii Bisericii Ortodoxe Române în diaspora“, iar pc. pr. conf. univ. dr. David Pestroiu a subliniat „Misiunea catehetică a Bisericii prin conlucrarea dintre Parohie şi Şcoală; Întărirea parteneriatului educaţional dintre biserici şi unităţile de învăţământ“.

Secţiunea I a Simpozionului s-a încheiat cu prelegerea „O misiune a Bisericii – propovăduirea «Frumuseţii care va mântui lumea»“, susţinută de cunoscutul etnolog-antropolog Costion Nicolescu.

Începând cu orele 16,30, în Sala „Melchisedec Ştefănescu“ a Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Telogie s-au desfăşurat secţiunile a II-a şi a III-a, aşezate sub genericul „Cinstire Sfântului Ioan Gură de Aur. Lucrarea misionară în parohie şi mănăstire în trecut şi în prezent“, respectiv „Abordări interdisciplinare“.

În cea de a doua zi a Simpozionului, în cadrul secţiunii a IV-a, renumiţi profesori de teologie din ţară şi din străinătate au susţinut prelegeri prin care au evidenţiat Chipurile luminoase de păstori de suflete şi dascăli de teologie.

Finalul a fost rezervat unor serii de întrebări şi răspunsuri la diversele teme dezbătute, după care au fost formulate concluziile.

„Ne bucură foarte mult, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, prezenţa oaspeţilor deosebiţi din ţară şi străinătate care, în cadrul Simpozionului internaţional închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi marilor păstori de suflete, ierarhi şi preoţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos, au extins analiza de pe plan local, pe plan naţional şi chiar internaţional. În felul acesta am privit parohia de acasă şi parohia românească de oriunde se află români în lume, într-un interesant schimb de experienţe.

De asemenea, important este faptul că acest simpozion s-a bucurat de prezenţe universitare, laici de la Universitatea «Dunărea de Jos» dar şi de la alte Universităţi din ţară, care, prin expunerile lor au arătat cât de importantă este cultura astăzi, aprofundarea, cunoaşterea şi preţuirea modelelor din viaţa liturgică şi sacramentală a Bisericii, din viaţa culturală şi a învăţământului teologic şi, mai ales, ne-au arătat cât de importată este redescoperirea tonului bun în educaţia religioasă, pornind de la modelele de ieri şi de azi către sufletele tinerilor şi copiilor noştri, spre consolidarea familiei creştine!“.

În cele două zile ale Simpozionului, oaspeţii prezenţi la Galaţi au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos unde, în Sala de Expoziţii Temporare a avut şi prezentarea volumului: lect. univ. dr. Iulian Damian, „Convertirea în contextul noilor mişcări religioase“, apărut la Editura Arta Museum, Sibiu, 2014.

Referatele susţinute de cei 34 de conferenţiari în cadrul simpozionului ştiinţific internaţional desfăşurat la Galaţi se vor constitui într-un nou volum ce va fi editat în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.


Sursa: edj.ro

.

22 Iunie 2015

Vizualizari: 485

Voteaza:

Simpozion teologic international la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact