Incepand cu ziua de astazi si pana pe data de 10 mai, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi se desfasoara editia a IV-a a Simpozionului International „Explorari in traditia biblica romaneasca si europeana“, organizat de Centrul de Studii Biblico- Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum“, din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinar - Domeniul Socio-Uman, in colaborare cu Asociatia de Filologie si Hermeneutica Biblica din Romania.
Specialisti in studii biblice din diferite centre universitare din tara si din strainatate (Austria, Italia, Germania, Slovenia, Georgia si Republica Moldova) se reunesc in aceste zile la Iasi pentru a dezbate diferite aspecte ale problematicii complexe a editarii, traducerii, circulatiei si receptarii textelor sacre in limba romana si in alte limbi, vechi sau moderne, in cadrul celei de-a IV-a editii a Simpozionului International „Explorari in traditia biblica romaneasca si europeana“. Lucrarile prezentate in cadrul simpozionului se incadreaza in domenii tematice precum: problematica filologica, problematica traductologica, hermeneutica biblica, istoria receptarii textelor sacre si filologie digitala.
La sedinta festiva de deschidere a lucrarilor simpozionului, care se desfasoara astazi intre orele 9:00-14:00, in Aula „Mihai Eminescu“ a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza, vor fi lansate volumele Pars XIV: „Ieremia. Lamentationes Ieremiae“ si Pars XX: „Sapientia.
Lansarea celor doua volume din seria „Monumenta linguae Dacoromanorum“ va fi urmata de sesiunea de comunicari in plen. In Aula „Mihai Eminescu“ vor conferentia acad. prof. dr. Jože Krašovec de la Universitatea din Ljubljana („Aspects of Reality Behind the Symbol of Justice and Righteousness“), prof. dr. Cesare Alzati de la Universitatea Catolica Sacro Cuore din Milano („Biserica, cult, exegeza. Consideratii in lumina traditiei ambroziene“) si acad. prof. dr. Michael Metzeltin de la Academia Austriaca de Stiinte („Textualizarea petitului si a maternitatii. O interpretare a Cantarii cantarilor din perspectiva antropologiei textului“). O alta serie de comunicari in plen vor fi sustinute maine, 9 mai, orele 9:00-10:30, in amfiteatrul „G. Ibraileanu“ (III.11), unde vor vorbi prof. em. dr. Rudolf Windisch de la Universitatea din Jena („Septuaginta: o problema de principiu pentru traduceri“) si prof. dr. Eugen Munteanu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi („Ion Heliade Radulescu - traducator si comentator al Bibliei“).
Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.