La initiativa si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos, in perioada 10-11 mai 2012 se desfasoara la Galati Simpozionul National Studentesc „Episcopul Melchisedec Stefanescu – 120 de ani de la trecerea la cele vesnice“.
Evenimentul de evocare a chipului, personalitatii si operei episcopului Melchisedec Stefanescu, este organizat de Arhiepiscopia Dunarii de Jos in parteneriat cu Universitatea „Dunarea de Jos“ – Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie – Departamentul Teologic, Galati, cu participarea tinerilor studenti si masteranzi de la mai multe Facultati de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Romane, precum Bucuresti, Iasi, Alba-Iulia, Arad, Targoviste si, bineinteles, Galati.
Cum era si firesc, lucrarile simpozionului au inceput in Catedrala Arhiepiscopala prin savarsirea slujbei de pomenire a vrednicului ierarh, de catre Chiriarhul Dunarii de Jos, inconjurat de un sobor alcatuit din preoti profesori, in prezenta tinerilor participanti la acest simpozion.
Dezbaterile propriu-zise au avut loc in aula „Episcop Melchisedec Stefanescu“ din cadrul Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie, in debutul carora a fost vernisata o expozitie de carte bisericeasca din opera scrisa a marelui ierarh.
In cuvantul de deschidere, Inaltpreasfintia Sa a prezentat chipul „luminatului ierarh, sincerului patriot, dascalului desavarsit si pastorului sfintit dar si inaltatoarea lucrare ce reiese din viata sa pilduitoare, din memoria care ramane din neam in neam prin slujire, prin participare la viata Bisericii sale si a neamului sau .
A urmat vizionarea unei scurt film documentar in care au fost prezentate principalele ctitorii ale stralucitului ierarh, precum si cateva profunde si actuale ganduri – citate - din „Testamentul” Episcopului Melchisedec Stefanescu, dintre care amintim:
- „vocatiunea mea in lumea aceasta nu a fost ca sa muncesc si sa ma ingrijesc pentru capatuirea rudelor mele dupa trup. Scopul meu a fost sa muncesc pentru marea familie duhovniceasca care este Biserica si fii ei cei credinciosi”;
- „am dorit in viata mea dezvoltarea spre bine a institutiilor religioase pe care ni le-au transmis pietatea si ravna stramosilor nostri pentru cultura intelectuala si morala a poporului roman”;
- „mi-a fost pretios progresul si ridicarea natiunei din caderea ei seculara”;
- „am iubit stiinta si pe oamenii devotati ei si am urat ignoranta si pe aparatorii acesteia“.
Invitatii de seama la acest simpozion, conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie, dl dr. Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie din Galati, precum si arhim. dr. Pimen Costea, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, au continuat evocarea personalitatii Episcopului Melchisedec prin interesante si dense alocutiuni la tema.
Cu incepere de la ora 1200 , in prezenta comisiei de evaluare a proiectelor, compusa din profesori de teologie, sub presedintia Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop dr. Casian Craciu, un numar de 21 tineri studenti si masteranzi teologi au sustinut referate la tema de reflectie propusa.
Vineri, 11 mai a.c., in cadrul celei de a doua zi a simpozionului vor fi sustinute si referate care marcheaza 20 de ani de invatamant teologic universitar la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati.
Sursa: edj.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.