Simpozionul national: Traditii laice si religioase in invatamantul romanesc, la Ramnicu Valcea

Luni, 01 februarie 2010, orele 09:30, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Sala „Sfantul Antim Ivireanul” a Complexului Cultural-Religios al Arhiepiscopiei Ramnicului, a gazduit editia IV-a a Simpozionului national „Traditii laice si religioase in invatamantul romanesc”. Manifestarea a fost organizata de Inspectoratul Scolar Judetean Valcea, Casa Corpului Didactic si Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Valcea sub patronajul Arhiepiscopiei Ramnicului.

La eveniment a participat si Preasfintitul Parinte Dr. Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, care a tinut un cuvant de deschidere si de invatatura. Au mai fost prezenti Parintele Constantin Carstea, Consilier Cultural, Parintele Prof.

Petre Mateiescu, Inspector de Religie la ISJ Valcea, Prof. Maria Ochescu, Inspector General Adjunct al ISJ Valcea, Prof. Mariana Lazar, Inspector de specialitate la ISJ Valcea, Prof. Psiholog Daniela Sandu, Coordonator la Centru Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Valcea si Prof. Dr. Ion Predescu.

La simpozion au participat profesori de religie, profesori psihologi, cadre didactice din ciclul prescolar, primar, gimnazial si liceal din 11 judete: Valcea, Bihor, Cluj, Gorj, Olt, Mehedinti, Braila, Arad, Prahova, Teleorman, Bistrita-Nasaud si municipiul Bucuresti.

Comunicarile stiintifice s-au desfasurat in plen si pe ariile tematice: Traditionalism si modernism in invatamantul incluziv; Consilierea scolara intre traditionalism si modernism; Invatarea intuitiva in pildele Mantuitorului; Proiecte, parteneriate, activitati extrascolare si extracurriculare legate de tema simpozionului; Auxiliare, ghiduri, materiale didactice si reviste de specialitate.

Cu ocazia acestui simpozion a avut loc si lansarea cartii ”Traditii laice si religioase in invatamantul romanesc”.

Mentionam ca, Editia I a acestui simpozion a avut loc in luna mai 2007 la Episcopia Ramnicului, Editia a II-a a avut loc in ianuarie 2008 la Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” din Rm. Valcea, editia a III-a a avut loc pe 1 mai 2009 la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva de la Bistrita, localitatea Costesti.

De secole, religia si scoala au mers mana in mana si au ajutat la propasirea neamului romanesc.

Simpozionul „Traditii laice si religioase in invatamantul romanesc” – aflat la cea de a IV-a editie – nu face altceva decat sa reuneasca experienta dascalilor de toate specialitatile si sa o puna la dispozitia, in primul rand, a copiilor si tinerilor care, indiferent de nivelul lor de dezvoltare psihofizica, au dreptul la educatie.

Consideram ca, numai implicarea tintita si eficienta a dascalilor, bazata pe valorile romanesti traditionale, coroborata cu ceea ce predecesorii nostri au cladit si adaptata caracteristicilor societatii moderne, poate duce la realizarea activitatilor educationale, menite sa formeze omul de maine, capabil sa se integreze eficient intr-o societate pe care ne-o dorim incluziva.

Aceasta intalnire anuala are drept scop realizarea convergentei celor doi vectori importanti bazati pe traditia pedagogica si cea religioasa, responsabili de promovarea unei educatii sanatoase (buna crestere) prin realizarea unei mai mari deschideri, flexibilizari si armonizari de ambele parti si printr-o mai eficienta conlucrare prin care se doreste sa se dea un nou impuls activitatii educative care sa vizeze atat generatiile prezente cat si cele viitoare.

Sursa: arhiram.ro

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 902

Voteaza:

Simpozionul national: Traditii laice si religioase in invatamantul romanesc, la Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE