Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe

Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe (Fanar, 6 - 9 martie 2014) - MESAJ

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

Prin harul lui Dumnezeu, Intaistatatorii Preasfintelor Biserici Autocefale Ortodoxe, credinciosilor ortodocsi din intreaga lume, toti fratii nostri si toate surorile noastre crestine, precum si oricarei persoane de bunavoire: va transmitem binecuvantarea lui Dumnezeu si salutul nostru de iubire si pace.

"Multumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toti si va pomenim in rugaciunile noastre, Aducandu-ne aminte neincetat, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, de lucrul credintei voastre si de osteneala iubirii si de staruinta nadejdii voastre in Domnul nostru Iisus Hristos" (1 Tesaloniceni 1, 2-3).

1. Intalnindu-ne prin harul milostivului nostru Dumnezeu, la invitatia Arhiepiscopului Bartolomeu al Constantinopolului si Patriarh Ecumenic, la Fanar, in zilele de 6-9 martie 2014, dupa ce a deliberat in dragoste frateasca asupra problemelor care privesc astazi Sfanta noastra Biserica si concelebrand in Biserica Patriarhala Sfantul Gheorghe, cu ocazia glorioasa a Duminicii Ortodoxiei, ne adresam voua cu aceste cuvinte de iubire, pace si alinare.



Intrucat Biserica noastra Ortodoxa cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica salasluieste in lume, ea experiaza si provocarile fiecarei epoci. Credincioasa Sfintei Traditii, Biserica lui Hristos este in dialog constant cu fiecare perioada de timp, suferind cu oamenii si participand la suferintele lor. Pentru ca ”Iisus Hristos este Acelasi ieri, azi si in veci” (Evrei 13,8).

Incercarile si provocarile istoriei sunt puternice, in special in zilele noastre, iar crestinii ortodocsi nu pot ramane neimplicati sau indiferenti fata de ele. Acesta este motivul pentru care ne-am adunat ”toti impreuna in acelasi loc” (Faptele Apostolilor 2,1), cu scopul de a reflecta asupra problemelor si ispitelor cu care se confrunta omenirea in prezent. Exista ”din afara lupte, dinauntru temeri” (II Corinteni 7,5). Aceste cuvinte apostolice sunt valabile si azi pentru Biserica.

2. Reflectand asupra suferintei oamenilor din intreaga lume, ne exprimam comuniunea noastra pentru martirajul si admiratia noastra pentru marturia crestinilor din Orientul Mijlociu, Africa si din alte parti ale lumii. Ne amintim dublul lor martiraj: pentru credinta lor, precum si pentru mentinerea legaturii lor istorice cu oameni de alte convingeri religioase. Denuntam lipsa de pace si stabilitate, care ii determina pe crestini sa abandoneze tara in care S-a nascut Domnul nostru Iisus Hristos si de unde Vestea cea Buna s-a raspandit in intreaga lume.

Ne exprimam compasiunea cu toate victimele tragediei din Siria. Condamnam orice forma de terorism si de defaimare a religiei. Rapirea Mitropolitilor Paul si Youhanna, a altor clerici, precum si a calugaritelor de la Manastirea Sfanta Tecla din Maaloula ramane o rana deschisa si cerem eliberarea lor imediata.

Facem apel la toti cei implicati pentru incetarea imediata a actiunilor militare, eliberarea prizonierilor si stabilirea pacii in regiune prin dialog. Crestinii din Orientul Mijlociu sunt un ferment al pacii. Pace pentru toti oamenii inseamna, de asemenea, pace pentru crestini. Sprijinim Patriarhia Antiohiei in lucrarea sa spirituala si umanitara, precum si eforturile sale pentru reconstructie si relocarea tuturor refugiatilor.

3. Ne rugam cu ardoare pentru negociere pasnica si reconciliere spirituala in criza prezenta din Ucraina. Denuntam amenintarile cu ocuparea prin violenta a unor sfinte manastiri si biserici si ne rugam pentru revenirea in Sfanta Biserica a fratilor nostri aflati in prezent in afara comuniunii bisericesti.

4. O amenintare fundamentala pentru dreptate si pace - atat la nivel local, cat si la nivel mondial - este criza economica globala. Ramificatiile acesteia sunt evidente in toate straturile societatii, in care valori ca integritatea personala, solidaritatea fraterna si dreptatea sunt de multe ori absente. Originile acestei crize nu sunt doar financiare. Ele sunt morale si spirituale in caracter. In loc sa ne conformam idolilor lumesti de putere, lacomie si hedonism, afirmam vocatia noastra de a transforma lumea prin acceptarea principiilor de dreptate, pace si iubire.

Ca urmare a egocentrismului si abuzului de putere, multi oameni desconsidera caracterul sacru al persoanei umane, fiind nepasatori in a vedea fata lui Dumnezeu in surorile si fratii prea mici ai nostri (cf. Matei 25,40 si 45). Multi raman indiferenti fata de saracia, suferinta si violenta care chinuie omenirea.

5. Biserica este chemata sa-si articuleze cuvantul sau profetic. Ne exprimam ingrijorarea reala cu privire la tendintele locale si globale care submineaza si erodeaza principiile credintei, demnitatea persoanei umane, institutia casatoriei si darul creatiei.

Afirmam caracterul sacru de necontestat al vietii umane de la concepere pana la moartea naturala. Recunoastem casatoria ca fiind uniunea dintre barbat si femeie, care reflecta unirea dintre Hristos si Biserica Sa. Vocatia noastra este de a conserva mediul inconjurator ca administratori si nu ca proprietari ai creatiei. In aceasta perioada a Postului Mare, indemnam clerul si credinciosii nostri sa cultive duhul pocaintei, sa experimenteze curatia inimii, a smereniei si a iertarii, dand marturie in societate despre invataturile vesnice ale Domnului nostru Iisus Hristos.

6. Aceasta Sinaxa a Intaistatatorilor este un prilej binecuvantat pentru noi de a consolida unitatea noastra prin comuniune si cooperare. Afirmam angajamentul nostru fata de importanta suprema a sinodalitaţii pentru unitatea Bisericii. Adeverim cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, ca ”numele Bisericii inseamna unitate si armonie, nu dezbinare”. Inima noastra este indreptata spre mult-asteptatul Sfant si Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe, pentru a arata unitatea ei, precum si responsabilitatea si grija ei pentru lumea contemporana.

Sinaxa a fost de acord ca lucrarile de pregatire a Sinodului trebuie sa fie intensificate. Un Comitet Interortodox special va lucra din luna septembrie 2014 pana la Sfintele Pasti din anul 2015, urmat de o Conferinta Panortodoxa Presinodala care va fi convocata in prima jumatate a anului 2015. Toate deciziile de la Sinod si in etapele pregatitoare sunt luate prin consens. Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe va fi convocat de catre Patriarhul Ecumenic la Constantinopol in anul 2016, afara de cazul in care nu se intampla ceva neprevazut. Sinodul va fi prezidat de Patriarhul Ecumenic. Fratii sai Intaistatatorii celorlalte Biserici Ortodoxe Autocefale vor şedea la dreapta si la stanga sa.

7. Inseparabil legata de unitate este misiunea. Biserica nu traieste pentru sine, ci trebuie sa dea marturie si sa impartaseasca darurile lui Dumnezeu cu cei de aproape si de departe. Participand la Dumnezeiasca Euharistie si rugandu-ne pentru oikoumene (lume), suntem chemati sa continuam aceasta liturghie dupa liturghie, impartasind darurile adevarului si iubirii intregii omeniri, potrivit cu ultima porunca si incredintare a Domnului: ”mergand, invatati toate neamurile . si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” (Matei 28,19-20).

8. Traim intr-o lume in care multiculturalismul si pluralismul sunt realitati inevitabile, aflandu-se in continua schimbare. Suntem constienti de faptul ca nici o problema in vremea noastra nu poate fi considerata sau rezolvata fara referinta la nivel global, ca orice fel de polarizare intre local si universal duce doar la o denaturare a modului ortodox de gandire.

Prin urmare, chiar si in fata unor voci ale neintelegerii, despartirii si dezbinarii, suntem hotarati sa proclamam mesajul Ortodoxiei. Recunoastem ca dialogul este intotdeauna mai bun decat conflictul. Retinerea si izolarea nu sunt niciodata optiuni. Ne reafirmam obligatia noastra, in orice moment, de a fi deschisi in contactul cu ”celalalt”: cu alte persoane si alte culturi, precum si cu alti crestini si persoane de alte credinte.

9. Mai presus si dincolo de toate provocarile, proclamam vestea cea buna a lui Dumnezeu, Cel ce ”atat de mult a iubit lumea”, incat ”a salasluit printre noi”. De aceea, noi, ortodocsii ramanem plini de speranta. In pofida tuturor tensiunilor, totusi indraznim sa speram in ”Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Atotţiitorul” (Apocalipsa 1,8). Deoarece ne amintim ca ultimul cuvant - cuvant de bucurie, iubire si viata – Ii apartine Lui, Celui ce se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea in vecii vecilor. Amin.


La Fanar, 9 martie 2014

† Bartolomeu al Constantinopolului
† Teodor al Alexandriei
† Teofil al Ierusalimului
† Kiril al Moscovei
† Irineu al Serbiei
† Daniel al Romaniei
† Neofit al Bulgariei
† Ilie al Georgiei
† Hrisostom al Ciprului
† Ieronim al Atenei
† Sava al Varsoviei
† Anastasie al Tiranei

Sursa: basilica.ro

.

15 Martie 2014

Vizualizari: 550

Voteaza:

Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE