Sinaxa monahala in Arhiepiscopia Clujului

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului a avut loc marti, 10 iunie 2014, la Manastirea Piatra Craiului Sinaxa staretilor, staretelor si duhovnicilor de manastiri din Arhiepiscopia Clujului.

Sedinta a debutat la ora 8 cu oficierea Sfintei Liturghii in paraclisul manastirii cu hramul „Sfantul Ioan Iacob Hozevitul”. Apoi de la ora 10:00 a fost deschisa sinaxa propriu-zisa, prezidata de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.



In cadrul acestei sesiuni a fost abordata tema: Martiriul de la imparatia basileilor la imparatia monahilor. Subiectul a fost tratat intr-o conferinta sustinuta de Pr. Dan Popovici de la Manastirea Somesul Cald. Au fost discutate totodata si problemele duhovnicesti si administrative ale manastirilor din cadrul Arhiepiscopiei Clujului.

Cum s-a desfasurat sinaxa aflam de la exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. Arhimandrit, Dumitru Cobzaru: „Pe parcursul sinaxei staretii si staretele, precum si preotii duhovnici prezenti la sedinta au intervenit cu privire la tema abordata, facand in acelasi timp referire la martiriul Sfintilor Brancoveni in comparatie cu monahii care traiesc o stare permanenta de martiriu, aceasta fiind optiunea si trairea monahala. In acelasi timp s-au discutat mai multe probleme administrative si probleme duhovnicesti care ii preocupa pe toti parintii si pe maicile ce traiesc in manastirile de pe cuprinsul Eparhiei noastre. Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei ne-a impartasit din experienta personala si ne-a spus cateva lucruri care sunt foarte importante pentru viata monahala de astazi, legat de martiriul monahilor si de viata pragmatica din manastiri care se imparte intre munca si rugaciune. La final gazda acestei sinaxe, Pr. Antonie Flore ne-a povestit din experienta sfintiei sale, pentru ca pe langa martiriul care il defineste pe monah, mai exista o coordonata ceea a misiunii, pentru ca monahismul din Ardeal este misionar, drept dovado parintele Antonie a reusit in 10 ani, de cand este staretul manastirii, sa construiasca un asezamant monahal in forma de cetate, are o biserica in constructie, toate acestea a marturisit ca a reusit sa le faca facand misiune printre credinciosii din apropiere, dar si din alte zone ale tarii. Asadar monahismul presupune si aceasta jertfa a misiunii pe care trebuie sa o facem printre credinciosii nostri”.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: doxologia.ro

.

11 Iunie 2014

Vizualizari: 650

Voteaza:

Sinaxa monahala in Arhiepiscopia Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE