Ierarhii membri ai Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au întrunit marți, 20 mai 2025, la Reședința Patriarhală din Capitală, sub președinția Părintelui Patriarh Daniel, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei.
Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe decizii și teme de discuție. Printre acestea, propunerea de înscriere în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Duminicii Sfinților Athoniți, precum și o propunere de înscriere în calendar a sărbătorii dedicate sfinților din familia Sfântului Vasile cel Mare.
Alte puncte din agenda întâlnirii s-au referit la stabilirea tematicii și bibliografiei pentru organizarea examenului pentru Gradul I clerical, o propunere de reactivare a unei mănăstiri bucureștene, acordarea unor ranguri de arhimandrit, precum și analiza rapoartelor financiare și a listei de patrimoniu ale eparhiilor din cuprinsul mitropoliei.
Noi sfinți se vor adăuga în calendar
„Avem și speranța ca, la cei 16 sfinți pe care i-am canonizat și a căror proclamare s-a făcut în 4 februarie anul acesta, să se adauge în toamnă și cei patru sfinți români athoniți: Dionise de la Colciu, Petroniu Tănase de la Prodromu, Nectarie Vlahul, numit și Privighetoarea Muntelui Athos, și Nifon, primul stareț al schitului românesc Prodromu”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.
Mitropolia Munteniei și Dobrogei are în componență zece eparhii:
• Arhiepiscopiile Bucureștilor; Tomisului; Târgoviștei; Argeșului și Muscelului; Buzăului și Vrancei; Dunării de Jos;
• Episcopiile Sloboziei și Călărașilor; Alexandriei și Teleormanului; Giurgiului; Tulcii.
La acest sinod participă în calitate de invitați și Episcopii Ortodocși Români ai Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.