Marți, 8 decembrie a.c la Centrul eparhial din Timișoara, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan, Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, a avut loc întrunirea Sinodului Mitropolitan, la care au fost prezenți Înaltpreasfintitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfintitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
După rostirea rugăciunii. „Împărate ceresc …”, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a adresat un cuvânt de bun venit ierarhilor prezenţi şi a anunțat ordinea de zi, care a cuprins aspect importante cu privirea la viața bisericească, culturală și administrativă a Mitropoliei Banatului. Astfel, au fost prezentate referate despre modul de punere în aplicare a hotărârilor Sfântului Sinod în legătură cu cooperarea pastorală transfrontalieră a eparhiilor ortodoxe române și întocmirea monografiilor parohiale, precum și stadiul de elaborare a acestora în Mitropolia Banatului, atenție deosebită fiind acordată învăţământului teologic preuniversitar și universitar din Mitropolia Banatului.
De asemenea, au fost analizate și unele probleme patrimoniale existente între eparhiile Mitropoliei Banatului și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Lugoj, cu precizarea că Sinodul Mitropolitan nu are competenţa de a aproba înstrăinarea lăcaşurilor de cult şi a altor bunuri sacre fără avizul favorabil al celor trei sinoade reunite: Sinodul Mitropoliei Ardealului, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului și Sălajului şi Sinodul Mitropoliei Banatului. În acest sens, se va întocmi un document, motivat din punct de vedere istoric, către Sfântul Sinod pentru ca Sinodul Mitropolitan să fie abilitat a rezolva pe plan local problemele patrimoniale cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Lugoj.
În cadrul ședinței de lucru a fost subliniată participarea ierarhilor Mitropoliei Banatului la diferite manifestări bisericesti si culturale în cele două eparhii de lângă granitele României, precum si sprijinul financiar acordat pentru salarizarea unor preoţi ori pentru tipărirea calendarelor.
Întrucât se apropie perioada sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului, Sinodul Mitropolitan a hotărât ca serviciile de asistență social ale celor trei eparhii, parohiile și mănăstirile, fundațiile și asociațiile bisericești să contribuie la ajutorarea credincioșilor nevoiași, a familiilor cu mulți copii, a bolnavilor aflați pe patul de suferință, a copiilor din centrele de plasament, a vârstnicilor din azile și a altor persoane care se confruntă cu greutăți de natură materială.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop si Mitropolit Ioan a mulțumit Înalților ierarhi pentru participarea la această întrunire si pentru implicarea activă în viața eparhiilor pe care le păstoresc, spre mai binele credincioșilor și al Bisericii noastre dreptmăritoare.
Sursa: mitropolia-banatului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.