Sinodul BOR a hotarat sa ii ierte pe IPS Corneanu si pe Preasfintitul Parinte Sofronie


Sinodul BOR a hotarat sa ii ierte pe IPS Corneanu si pe Preasfintitul Parinte Sofronie

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in cadrul sedintei de miercuri, 9 iulie, sa ii ierte pe Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, si pe Episcopul Oradei, Preasfintitul Parinte Sofronie, "pentru ca si-au recunoscut greselile si au afirmat ca regreta faptele pe care le-au facut" a declarat Episcopul Vicar Patriarhal, Vicentiu Ploiesteanu.

Membrii Sinodului au analizat gestul IPS Nicolae Corneanu care s-a impartasit duminica, 25 mai, in biserica greco-catolica din Timisoara, in prezenta Excelentei Sale Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini si a mii de credinciosi veniti din toata tara.

Evenimentul, care a avut loc cu prilejul sfintirii bisericii greco-catolice cu hramul "Sf. Maria - Regina Pacii si a Unitatii", a starnit diverse reactii.

Martorii povestesc ca la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. I-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae Corneanu s-a impartasit singur.

Gestul a fost interpretat de unii preoti ortodocsi, potrivit declaratiilor din presa, ca fiind un act de lepadare de ortodoxie, in conditiile in care Biserica Ortodoxa Romana nu este in comuniune cu greoco-catolicii sau cu romano-catolicii. In schimb, acelasi gest a fost considerat de greco-catolicii ca "o minune". Imediat dupa eveniment, Sinodul Permanent a hotarat ca problema va fi inscrisa pe ordinea de zi a proximei sedinte a Sfantului Sinod, spre dezbatere si decizie.

Cel de-al doilea caz discutat la Sinod l-a privit pe Episcopul Oradei, Preasfintitul Parinte Sofronie. La Oradea, Boboteaza a fost marcata, in acest an, printr-o slujba religioasa de sfintire a apei Crisului Repede oficiata impreuna de episcopii ortodox si greco-catolic, PS Sofronie si PS Virgil Bercea, care au sfintit impreuna crucea ce a fost aruncata in apa.

Ceremonia a fost planuita inca de la Craciun si a debutat la orele 13:00 in duminica de Boboteaza. Dupa oficierea serviciului liturgic de duminica, alaiurile celor doua confesiuni s-au intalnit in Piata Unirii si au traversat centrul Oradei pana la Podul Ferdinand, unde a avut loc ceremonia de sfintire a apelor Crisului Repede. Mai bine de 2.000 de enoriasi au participat la slujba de sfintire, la finalul careia PS Sofronie si PS Virgil Bercea au aruncat in Cris o cruce din busuioc, imprastiind cu aghiasma in toate directiile.

Potrivit unui articol publicat pe 12 iunie, in cotidianul Gardianul, la protopopiatul ortodox din Oradea s-a desfasurat o sedinta in care PS Sofronie ar fi cerut preotilor sa semneze o lista de adeziune, fata de modul in care Episcopul Oradei conduce problemele eparhiei. Preotii ar fi semnat, unii fara sa stie de ce, altii de frica, deoarece PS Sofronie nu ar fi acceptat votul secret, ci ar fi dorit ca adeziunile sa se faca in vazul sau. Ulterior preotii au aflat ca PS Sofronie a fost propus, de catre IPS Bartolomeu, Sfantului Sinod pentru retragere, deoarece a savarsit slujba agheasmei mari de Boboteaza impreuna cu episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, pe malul Crisului Repede.

Sfantul Sinod este cea mai inalta autoritate a Bisericii Ortodoxe Romane, in toate domeniile ei de activitate. Sfantul Sinod se compune din Patriarh si toti Mitropolitii, Arhiepiscopii, Episcopii eparhioti, Episcopii-vicari patriarhali, Episcopii-vicari si Arhiereii-vicari in functiune. Ierarhii in functie au indatorirea de a-si desfasura activitatea in cooperare sinodala, supunandu-se hotararilor Sfantului Sinod si prevederilor Statutului. Ierarhii retrasi din functie au indatorirea de a pastra disciplina canonica sinodala.

Presedinte al Sfantului Sinod este Patriarhul, iar in lipsa acestuia, functia revine, in ordine, Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Mitropolitului Ardealului, Mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Mitropolitului Olteniei, Mitropolitului Banatului, ceilorlalti Mitropoliti, Arhiepiscopi sau episcopi in conformitate cu ordinea canonica a eparhiilor din Patriarhia Romana.

reporter Laura Mitran

editor Iulian Leca

 

Sursa: newsin.ro

.

09 Iulie 2008

Vizualizari: 1086

Voteaza:

Sinodul BOR a hotarat sa ii ierte pe IPS Corneanu si pe Preasfintitul Parinte Sofronie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE