Slujba Arhiereasca la Manastirea Arnota

In ziua praznuirii Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, miercuri, 7 august, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi la Manastirea Arnota, din localitatea Costesti, judetul Valcea.

Sfanta Liturghie a fost precedata de slujba Utreniei si a Ceasurilor urmata de Acatistul "Sfintei Cuvioase Teodora".

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Episcop Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de invatatura in care a istorisit viata si nevointa Sfintei Cuvioase Teodora in sihastria de la Sihla, indemnandu-i pe credinciosii prezenti si pe monahiile manastirii sa o pastreze drept model de smerenie, rabdare si sfintenie in lucrarea lor pentru mantuirea sufletului.  "Viata Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla este una aspra si greu de repetat si de luat ca pilda in sensul de a ne dezlipi de manastire sau de schit, de lume, si a pleca in pusnicie, mai ales in contextul istoric si social in care traim astazi. Insa Dumnezeu nu ne cere sa ne asezam in varf de munte si sa ne dezlipim de lume pentru a ne nevoi asemeni Sfintei Teodora, insa ne cere sa ne dezlipim de cele lumesti si sa ne lipim inima si sufletul de rugaciune, de Liturghie, de Biserica, de sfintii Sai si de El Insusi. Pentru ca se poate sa fii in lume si cu gandul permanent la Domnul, si este posibil sa fii in manastire sau in pusnicie si sa fii cu gandul adeseori la cele lumesti. Deci, este importanta starea sufleteasca a noastra, starea de nevointa trupeasca si sufleteasca oriunde ne-am afla, oriunde am trai, in familie sau in manastire, si sa ascultam de Dumnezeu asa dupa cum ne-a indemnat si pe muntele Tabor, ca sa ascultam de Mantuitorul Iisus Hristos si sa facem voia Lui", a conchis Preasfintitul Parinte.
Raspunsurile la strana au fost oferite de catre grupul psaltic "Sfantul Grigorie Decapolitul" al maicilor de la Manastirea Bistrita Olteana.

La sarbatoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla praznuita astazi la Manastirea Arnota a fost prezent si Excelenta Sa, Bogdan Tataru-Cazaban, Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei pe langa Sfantul Scaun impreuna cu sotia, dar si parintele Mihai Cartan, protoiereu de Horezu, preoti si pelerini din eparhie si din tara.

Manastirea Arnota  a fost ctitorita de domnitorul Matei Basarab, intre 1633 si 1634, pe temelia unei biserici mai vechi. Este situata la 37 de kilometri de Rm. Valcea, in apropierea Manastirii Bistrita. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit aici cinstitul asezamant deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri ca sa scape de turci. Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici inca nedatate, care au existat aici. In anul 1934 s-au zidit mai multe chilii, unele dintre ele fiind amenajate astazi ca muzeu in care sunt expuse odoarele manastirii.

In pronaosul bisericii se afla doua morminte: mormantul lui Matei Basarab, trecut la cele vesnice la 9 aprilie 1654, si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, fost ostean al lui Mihai Viteazul, cazut in timpul luptelor din Transilvania (inmormantat in anul 1604 la Alba-Iulia, ramasitele lui pamantesti fiind aduse la Arnota, in 1648).

In ultimii ani, in timpul pastoririi Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, au avut loc lucrari de investitii majore, cu noi constructii si anexe, cu un nou paraclis cu pictura in curs de finalizare, ceea ce a creat un impresionant ansamblu manastiresc.

Incepand cu anul 2003 a fost ridicata incinta cu parter si etaj din partea de vest si chiliile - in partea de nord, pe temeliile vechi, precum si un paraclis cu o frumoasa arhitectura, pictura, strane de stejar si o scara ce urca la balcoane, iar biserica a fost acoperita cu tabla de plumb. In edificiu s-a introdus iluminatul electric, apa curenta si incalzire cu combustibil solid. S-a construit si un depozit de carburanti. In manastire vietuiesc, se roaga si lucreaza un sobor de 15 maici, in frunte cu stareta Ambrozia Rucareanu.

Aceasta frumoasa manastire, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerata unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

Sursa:  arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 August 2013

Vizualizari: 288

Voteaza:

Slujba Arhiereasca la Manastirea Arnota 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE