Marti, 20 noiembrie, Biserica noastra il pomeneste pe Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul ale carui sfinte moaste se afla la Manastirea Bistrita din judetul Valcea. Cu acest prilej, Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un ales sobor de ierarhi, preoți si diaconi.
Sarbatoarea va incepe cu slujba Privegherii, in seara zilei de 19 noiembrie, si va continua marti cu Acatistul „Sfantului Grigorie Decapolitul” si cu Sfanta Liturghie arhiereasca.
Biserica Ortodoxa praznuieste in fiecare an la 20 noiembrie pe Sfantul Grigorie Decapolitul, ale carui moaste se afla la manastirea olteana Bistrita. Sfantul Grigorie s-a nascut in cetatea Irinopolis din tinutul Decapole, de unde si numele de Decapolitul, prin anii 780-790, pe vremea imparatului bizantin Leon Armeanul, atunci cand Biserica era zguduita de erezia luptatorilor impotriva sfintelor icoane, la care era partas insusi imparatul.
Tatal sau se numea Serghie, iar mama sa Maria. Inca de copil a iubit invatatura si felul de vietuire al monahilor. A intrat de timpuriu in monahism si a vietuit prin mai multe manistiri din imprejurimi. A petrecut 14 ani intr-o manastire sporind in virtutile crestinesti, dupa care s-a decis sa mearga din loc in loc pentru a invata poporul sa nu imbratiseze credinta eretica. A savarsit minuni inca din viata sa, precum si dupa trecerea sa la cele vesnice in anul 842, la Constantinopol, incheindu-si astfel alergarea in folosul dreptei credinte si a aproapelui. Mai inainte vietuise intr-o manastire din Muntele Olimp. Trupul sau a fost gasit neputrezit si izvorand buna mireasma, fiind pastrat in manastirea in care trecuse la Domnul.
In ultimii ani ai secolului al XV-lea, Banul Barbu Craioveanu, un descendent al Basarabilor, a adus, cu multa cheltuiaaa, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul si le-a asezat in biserica Manastirii Bistrita, judetul Valcea, pe care insusi o rezidise din temelii. Astfel, Manastirea Bistrita a devenit pelerinaj al multimilor de romani care isi aflau si isi afla in continuare ajutor in suferinte prin mijlocirea Sfantului Grigorie Decapolitul. De atunci pana astazi, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul se afla acolo, izvorand mireasma preafrumoasa si dand tamaduiri pentru tot felul de boli, la cei ce alearga cu credinta catre ele.
Din cauza deselor atacuri si incursiuni ale ungurilor asupra Tarii Romanesti, calugarii din Manastirea Bistrita Olteana au sapat in secolul al XVI-lea o grota ascunsa in stanca, la un kilometru de manastire, unde ascundeau moastele Sfantului Grigorie in vremuri de primejdie. Cu timpul, in aceasta pestera s-a facut un mic paraclis pictat, de o rara frumusete, numit „Paraclisul Sfantului Grigorie”. Racla de argint, in care se pastreaza cinstitele moaste, dateaza din anul 1656, fiind lucrata de mesteri din cetatea Brasovului. Generalizarea cultului Sfantului Grigorie Decapolitul a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950.
Un fragment din cinstitele moaste ale Sfantului Grigorie Decapolitul se afla si la Biserica „Hagiu” din Capitala, care isi va serba ocrotitorul in aceasta sambata. Generalizarea cultului Sfantului Grigorie Decapolitul a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950.
Sursa: mitropoliaolteniei.ro.
-
Sfantul Grigorie Decapolitul
Publicat in : Sfantul Grigorie Decapolitul
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.