Slujba de pomenire pentru Parintele Nicolae Cananau

Sambata, la ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teodosie va oficia slujba de pomenire a parintelui Nicolae Cananau la 24 de ani de la mutarea sa la cele vesnice. Cu acest prilej, va fi lansat volumul „Viata si activitatea Parintelui Nicolae Cananau”, preot paroh al Catedralei arhiepiscopale timp de 34 de ani, in perioada 1952-1986.

Parintele Nicolae Cananau s-a nascut la 20 septembrie 1919, in satul Badicul-Moldoveni, judetul Cahul (azi in Republica Moldova). Dupa ce a finalizat cursurile scolii primare din comuna Turcoaia, judetul Tulcea, a absolvit Seminarul teologic „Sfantul Apostol Andrei” din Galati, a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti pe care a absolvit-o ca sef de promotie in data de 12 iunie 1942.

A fost hirotonit preot in ziua de 31 octombrie 1942 de catre episcopul Dunarii de Jos, Cosma Petrovici, pe seama parohiei din localitatea Pisica (azi Grindu), judetul Tulcea, unde a slujit pana in anul 1952 cand a fost transferat la Catedrala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta. Aici a slujit ca preot paroh intre anii 1952 - 1986 si a desfasurat o bogata activitate pastoral-administrativa, fiind considerat al doilea ctitor al Catedralei. Parintele Nicolae Cananau a restaurat Catedrala grav afectata de bombardamentele aeriene sovietice din anul 1941: a refacut acoperisul, a repictat biserica, a restaurat obiectele de cult si de patrimoniu salvate in timpul razboiului. Activitatea administrativa a fost dublata si de una publicistica, vazand lumina tiparului o serie de predici si cuvantari, mare parte dintre ele regasindu-se in cartea care va fi lansata sambata.

Parintele Nicolae Cananau a trecut la cele vesnice in ziua de 18 decembrie 1986, la varsta de 67 de ani.

Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

 

17 Decembrie 2010

Vizualizari: 617

Voteaza:

Slujba de pomenire pentru Parintele Nicolae Cananau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE