Slujba de pomenire a stavroforei Pavelina Gagea

Obstea Manastirii Hurezi a comemorat astazi, 8 februarie, un an de la trecerea in vesnicie a celei care le-a fost calauza in viata monahala peste 20 de ani (1988-2008), stavrofora Pavelina Gagea, trecuta la Domnul, luni 8 februarie 2010. Slujba de pomenire a fostei starete a manastirii a fost savarsita in biserica Manastirii Hurezi, ctitoria domnitorului Constantin Brancoveanu, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Proinstareta Pavelina Gagea a fost pomenita si in cadrul Sfintei Liturghii oficiata in dimineata acestei zile, iar personalitatea sa a fost evocata intr-un cuvant rostit de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, dupa savarsirea parastasului.

La eveniment au luat parte parintele protosinghel Ipolit Lazar de la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, parintii ieromonahi Silvestru si Corneliu de la Catedrala Patriarhala, maicile starete de la manastirile Dintr-un Lemn si Ostrov si numerosi credinciosi.

Stareta Pavelina Gagea

Stavrofora Pavelina Gagea s-a nascut in comuna Jina, judetul Sibiu, la 11 martie 1936, din parinti binecredinciosi.

Simtind de mica chemarea catre monahism, la varsta de 16 ani a intrat in Manastirea Hurezi ca sora incepatoare. Desi a fost alungata din manastire prin Decretul nr. 410 al regimului comunist, sora Parascheva a trait in lume ca in manastire, fiind angajata la moara manastirii, sub obladuirea vrednicei starete Mihaela Ghisoiu.

Dupa doi ani de pribegie s-a intors in manastire. Trecand prin diferite ascultari si dand dovada de rabdare si supunere, sora Parascheva a fost tunsa in monahism la data de 2 iulie 1984, desavarsind astfel chemarea tineretilor sale. Ca monahie, maica Pavelina a fost o calugarita ravnitoare, iubitoare de slujbe, fiind un model pentru soborul cunoscutei manastiri.

Datorita intelepciunii si simtului gospodaresc, maica Pavelina a fost aleasa de obstea manastirii ca stareta a lavrei brancovenilor, la anul 1988. Staretia ei a durat 20 de ani, pana in anul 2008, cand, din motive de sanatate s-a retras, afland alinare in rugaciune si oferind cu bucurie sfaturi calugaritelor tinere.

Obstea de la vechea ctitorie voievodala, dar si pelerinii au aflat in stareta Pavelina o maica duhovniceasca, un chip al blandetii, o iubire profund traita in Duhul Evangheliei, iar dupa trecerea sa la Domnul, o rugatoare pentru toti cei care au cunoscut-o.

Sursa: arhiram.ro
 

.

09 Februarie 2011

Vizualizari: 346

Voteaza:

Slujba de pomenire a stavroforei Pavelina Gagea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE