Slujba de resfintire cu doi arhierei, la parohia Fantana Mare

În prima Duminică după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, au oficiat slujba de resfințire a picturii interioare a Bisericii „Sfânta Treime” din localitatea Fântâna Mare, Protopopiatul Fălticeni - Suceava. Slujba de resfințire a fost succedată de oficierea Sfintei Liturghii arhierești pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult. Până la începerea Sfintei Liturghii, un club sportiv de aviaţie particular a oferit închinătorilor prezenți un mini-spectacol aerian, în care două avioane au purtat pe cer un tricolor uriaş.

În jur de o mie de credincioşi au ţinut să fie prezenţi duminică, 7 iunie 2015, la slujba de resfinţire a Bisericii „Sfânta Treime“ din localitatea Fântâna Mare, Protopopiatul Fălticeni. Cei doi ierarhi prezenți la sărbătoarea comunității sucevene, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, au fost întâmpinași la poarta lăcaşului de cult după datina din Bucovina, cu flori, pâine şi sare, de soborul slujitor, în frunte cu părintele paroh Nistor Constantin.

La eveniment au fost prezente şi oficialităţi locale şi judeţene. Slujba de resfințire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată de cei doi ierarhi pe un podium special amenajat în curtea lăcaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Academica” din Câmpulung-Moldovenesc.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cuvântul de învăţătură, le-a amintit credincioşilor suceveni de norul de mărturii ale sfinţilor din viaţa Bisericii, care L-au propovăduit pe Hristos Domnul: „În această sfântă zi, închinată tuturor sfinților lui Dumnezeu și în care s-au binecuvântat lucrările de înnoire ale bisericii dumneavoastră, trebuie să-l rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere să privim și să urmăm calea străbătută de drepții Lui. Să mergem pe această cale, să nu ne abatem de la ea! Dacă însă, dintr-o pricină sau alta, rătăcim drumul cel binecuvântat, să ne grăbim să revenim, ca să fim și noi binecuvântați de Dumnezeu în Împărăția Sa, după cuvintele Mântuitorului «Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii»”.

La finalul Sfintei Liturghii, parohia Sfânta Treime a organizat o agapă pentru toţi credincioşii prezenţi la eveniment.

Biserica închinată Sfintei Treimi din Fântâna Mare, județul Suceava, este singurul locaș de cult ortodox din această localitate. Aşezat în partea de nord a comunităţii şi în partea de vest a cimitirului sătesc, aşezământul ortodox mai cuprinde, pe lângă biserica propriu-zisă, o clopotniţă, casa socială şi casa parohială. Hramul Sfânta Treime este considerat şi hramul satului întreg, iar biserica a preluat şi hramul istoric al parohiei de la vechea biserica de lemn, distrusă de un incendiu în 1944, care îi avea drept ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil. Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în 1957 de pr . Scarlat Porcescu, iar sfinţirea s-a făcut pe 24 octombrie 1965.

Biserica din Fântâna Mare este din piatră şi cărămidă, cu dimensiuni impresionante şi arhitectura în stil moldovenesc, pictată în interior. Deoarece de-a lungul celor 50 de ani de existență pictura s-a deteriorat, aceasta a fost restaurată şi, concomitent, s-au realizat şi alte reparaţii necesare.

Tudorel Rusu
Sursa:doxologia.ro

.

10 Iunie 2015

Vizualizari: 102

Voteaza:

Slujba de resfintire cu doi arhierei, la parohia Fantana Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE