Slujbe de sfintire la Oslobeni, dupa ample lucrari de constructie si reabilitare

Moment istoric de mare importanţa pentru enoriasii parohiei Oslobeni din judetul Neamt, unde duminica, 24 august 2014, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan va oficia slujbele de sfintire a bisericii, a casei de praznuire si a casei parohiale.

Duminica viitoare va avea loc slujba de sfintire a bisericii din Oslobeni-Neamt, precum si a casei de praznuire si a casei parohiale. Toate aceste slujbe, urmate de slujba Sfintei Liturghii arhieresti, vor fi savarsite de IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care va sosi in parohia nemteana la ora 08:15.

Mai multe detalii despre lucrarile ce au avut loc in ultimii ani la parohia Oslobeni ne-a oferit parinte paroh Vasile Iliuta: „Intre anii 1999-2005, am inceput si am zidit casa parohiala. In anul 2000, s-a facut expertiza tehnica la biserica veche, in urma careia s-a constatat ca locasul de cult prezinta multiple deteriorari la elementele din lemn, acestea fiind afectate de carii, precum si crapaturi la zidaria de piatra, unele foarte profunde la nivelul geamurilor si a intrarilor.

In anul 2004, s-a inceput dezafectarea bisericii, dupa primirea abrobarilor necesare, slujbele fiind mutate intr-un paraclis improvizat in casa de praznuire. Acoperisul bisericii a fost desfacut, peretele de vest demolat, facandu-se o extindere de 3 metri a locasului de cult, deasupra caruia s-a turnat un planseu din fier beton, peste care s-a facut cafasul. Au fost refacute geamurile, s-au inaltat zidurile bisericii cu 2 metri si s-a facut la exterior ocnita pentru pictura. In anul 2008, au fost construite bolta si turla, tot din lemn, fiindca zidul nu suporta greutatea caramizilor sau a betonului. Biserica a fost acoperita apoi cu tabla din cupru, crucile pe biserica fiind asezate pe data de 8 august 2008. S-a continuat cu tencuieli interioare si exterioare, iar pe dinafara biserica a fost consolidata cu plasa de fier beton si patru contraforti, tot din fier beton, pentru a prelua greutatea acoperisului. Dupa instalatia de incalzire, am pus catapeteasma noua, lumanarar, precum si podeaua, din scandura de brad. Clopotnita de la intrare a fost de asemenea restaurata, modificandu-se acoperisul, tot in stil moldovenesc, precum si structura geamurilor. La final, a fost tencuita si impodobita cu olane din ceramica smaltuita, facuta de un mester din Corund, judetul Harghita. De asemenea, si biserica a fost imbodobita cu olane din cereamica, iar contrafortii au fost placati cu piatra cioplita. In anul 2012, si casa de praznuire a intrat in ample lucrari de modificare, fiind extinsa, inaltata si acoperita cu tabla vopsita. S-a construit o bucatarie spatioasa, cu toate necesitatile, precum si o camera de oaspeti cu baie, vesmantar, o camera pentru vesela, o camera centrala si un spatiu-terasa inchis, foarte mare, pentru activitati cu copii. In anul 2013, in acest spatiu-terasa a avut loc prima editie a taberei de pictura pe sticla initiata de parohia noastra. S-au restaurat si gardurile si s-au facut alei de piatra cubica si pavaje in jurul bisericii, pentru ca umiditatea sa nu mai afecteze structura bisericii. In anul 2011 s-a inceput pictarea bisericii de catre tinerii pictori Alexandru si Cristina Dumitrescu, in prezent lucrarea fiind executata in proportie de 50%”.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.

21 August 2014

Vizualizari: 212

Voteaza:

Slujbe de sfintire la Oslobeni, dupa ample lucrari de constructie si reabilitare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE