Slujire arhiereasca la Manastirea Bistrita

Obștea mănăstirii și pelerinii veniți din toată țara pentru a se închina la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, l-au întâmpinat în dimineața zilei de Duminică, 7 august 2016, pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în curtea Mănăstirii Bistrița. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură la Evanghelia Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum, Părintele Arhiepiscop a subliniat că orbii din acele vremuri L-au găsit pe Mântuitorul Iisus Hristos, în ciuda neputinței lor fizice, datorită credinței lor, în antiteză cu mulți dintre cei care, în ziua de astăzi, deși vedem, cu greu Îl găsim.

Orbii din Evanghelie nu puteau să-L vadă pe Hristos, dar, auzind despre minunile săvârșite de Fiul lui Dumnezeu, nădăjduiau să-L întâlnească pentru a deveni sănătoși. Tămăduirea acestora într-un spațiu retras arată smerenia Mântuitorului, dar și faptul că Domnul Hristos a dorit să-i învețe pe ucenici și pe cei care se împărtășeau de dumnezeieștile Sale cuvinte, că mărturisirea credinței nu trebuie privită ca un rezultat al vindecării, al darurilor primite de oameni de la Dumnezeu. Tămăduirea orbilor trebuie privită și ca urmare a mărturisirii credinței acestora, a colaborării lor în actul vindecării. Orbii au văzut pentru că au crezut, nu au crezut pentru că au văzut. Actul vindecării presupune și colaborarea omului, intensificarea rugăciunilor și înmulțirea faptelor bune.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că experiența duhovnicească din istoria Mănăstirii Bistrița așază în conștiințele pelerinilor și ale închinătorilor nenumărate minuni săvârșite de către Preamilostivul Dumnezeu, sub mijlocirea Sfântului Grigorie Decapolitul, ca împlinire a rugăciunii stăruitoare înălțate de diferiți oameni aflați în suferință. Dobândirea vindecării nu trebuie însă să transforme sufletelor oamenilor în starea de orbire spirituală, cum adesea se întâmplă, ci să determine starea de pocăință și săvârșirea faptelor celor bineplăcute înaintea lui Dumnezeu.

Deși după vindecare celor care mai înainte fuseseră orbi li s-a cerut să rămână tăcuți, trebuie să învățăm de la aceștia că trebuie să fim recunoscători și mărturisitori ai minunilor săvârșite de Dumnezeu, a subliniat Părintele Arhiepiscop în încheierea cuvântului.

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro

Pe aceeaşi temă

08 August 2016

Vizualizari: 494

Voteaza:

Slujire arhiereasca la Manastirea Bistrita 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Bistrita

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE