Slujire arhiereasca in Parohia Copacele

La praznicul „Nasterii Maicii Domnului” pe stil vechi, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, s-a aflat in mijlocul credinciosilor ucrainieni din Parohia Copacele, Protopopiatul Caransebes

Cu acest prilej, ierarhul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a sfintit o troita ridicata in curtea bisericii, dupa care a savarsit Sfanta Liturghie in biserica parohiala cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului” din localitate.

In cadrul Sfintei Liturghii, parintele paroh Ioan Iaremciuc a fost hirotesit iconom, iar a slujba au participat autoritati locale, precum şi un numar insemnat de credincioşi ucrainieni si romani din localitate si din imprejurimi. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebesului.

„Astazi in Parohia ucraineana Copacele a fost mare bucurie duhovniceasca pentru credinciosii de aici, deoarece ierarhul locului, Intaistatatorul Eparhiei Caransebesului, Preasfintitul Lucian, a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca, a binecuvantat poporul lui Dumnezeu binecredincios si a impartasit un cuvant de invatatura. Intotdeauna, in aceste lucrari ale lui Dumnezeu se simte o bucurie deosebita, pentru ca cei prezenti primesc daruri duhovnicesti de la Duhul Sfant atunci cand arhipastorul lor ii binecuvinteaza si le slujeste Sfanta Liturghie. Parohia Copacele nu este mare din punct de vedere numeric, dar stim ca intotdeauna credinciosii ucrainiei, au fost harnici si darnici, L-au iubit pe Dumnezeu si au fost apropiati de Biserica, asa cum au demonstrat si astazi”, a aratat pr. Liviu Dragan, Protopopul Caransebesului.

Cuvantul de invatatura i-a apartinut Preasfintitului Lucian, care a precizat: „Cu ajutorul lui Dumnezeu am venit astazi in mijlocul dumneavoastra, in Parohia Copacele, tocmai pentru a anticipa cu cateva zile sarbatoarea hramului acestei biserici, aflandu-ne tot intr-o zi de sarbatoare inchinata Pururea Fecioarei Maria. Inainte de a incepe Sfanta Liturghie, ne-am bucurat impreuna cu dumneavostra, cler si popor, pentru ca am sfintit troita din curtea bisericii, astazi fiind si Odovania praznicului Inaltarii Sfintei Cruci pe calendarul indreptat. Iata iubiti credicniosi si credincioase, ca in aceasta sambata binecuvantata, la praznicul Nasterii Maicii Domnului pe stil vechi ne-am bucurat si ne-am inaltat duhovniceste, aici in Parohia Copacele, dupa ce in anul 2010 am tarnosit aceasta biserica. Ii multumim Bunului Dumnezeu pentru aceasta zi deosebitansi minunata si o rugam pe Maica Domnului, Pururea Fecioara Maria, sub ocrotirea careia se afla comunitatea dumneavostra, sa mijloceasca pentru noi toti inaintea Tronului Preasfintei Treimi”.

Localitatea caraseana Copacele este atestata documentar in anul 1503, iar in prezent este locuita de ruteni. Biserica parohiala cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului” este din lemn, tip sala, are fundatie de piatra si a fost construita in anul 1912 de credinciosii greco-catolici din localitate. Iconostasul de lemn a fost adus in anul 1912 din Ucraina, din localitatea Rachiviti si are fixate patruzeci si sapte de icoane pictate in stil rusesc. Locasul bisericesc a fost reparat in anul 1978 si este zugravit in exterior. Biserica nu are pictura, iar o parte din icoanle mobile care i-au apartinut, au fost donate bisericii din satul Stiuca, judetul Timis. Biserica a fost tarnosita de catre Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, la data de 6 iunie 2010.

La final, toti credinciosii prezenti la bucuria duhovniceasca a parohiei Copacele, au primit din partea ierarhului banatean anafora si iconite.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Pe aceeaşi temă

23 Septembrie 2013

Vizualizari: 162

Voteaza:

Slujire arhiereasca in Parohia Copacele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE