Slujirea arhiereasca in parohia Milasel din protopopiatul Targu Mures

Duminica, 13 iulie, cand praznuim Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil si pe Sfantul Cuvios Stefan Savaitul, Biserica Ortodoxa s-a aflat in a cincea duminica dupa Rusalii, numita si a Sfintilor Parinti de la Sinodul IV ecumenic. Pericopa evanghelica randuita sa se citeasca la Sfanta Liturghie prezinta vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadara.

In aceasta Duminica a Octoihului Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent in mijlocul credinciosilor din parohia Milasel, protopopiatul Targu-Mures unde a savarsit Sfanta Liturghie si a rostit cuvantul de invatatura, cu ocazia intalnirii festive in comuniune a fiilor satului.

Credinciosii ortodocsi din Milasel se afla sub pastorirea parintelui Bogdan Sorin care ne-a prezentat un scurt istoric la parohiei si ne-a vorbit despre importanta evenimentului de duminica.

„Situat intr-un areal geografic deosebit, inconjurat fiind din trei parti de dealuri asemenea unei cetati, al carei arhitect si totodata ctitor este bunul Dumnezeu, satul Milasel este cuprins in zona de campie a Transilvaniei, asezat la granita judetelor Mures si Bistrita Nasaud, Milaselul fiind situat la 27 de km de Reghin, 71 km de Cluj Napoca si 40 de km de Targu Mures, apartinand de comuna Craiesti.

Existenta satului ca localitate umana este semnalata inca din epoca bronzului, printr-o serie de obiecte ceramice descoperite in urma araturilor adanci din timpul C.A.P.-ului. Prima mentiune scrisa despre sat o gasim intr-un document din anul 1322. Apoi in 1426 sub denumirea Kiss Myulass adica Milasul cel Mic.

Biserica este intr-un sat ceea ce este inima in om. Asa cum inima este in centrul fiintei omenesti la fel este si biserica in centrul satului romanesc. Iar slujbele care se desfasoara ritmic in biserica, adica Sfintele Liturghii, sunt ca bataile inimii. Harul lui Dumnezeu este sangele de viata purtator al satului, cel pe care bataile inimii, ale bisericii, sfintele slujbe, il trimite in toate ulitele satului dand viata spirituala intregii comunitati. Cand pruncul este plamadit in pantecele maicii sale, intaiul organ care se misca este inima, iar aceasta va bate pana la moarte. La fel putem spune ca un sat ia fiinta si capata cu adevarat viata cand in mijlocul sau se ridica o biserica si acesta va dainui tot atat timp cat se va sluji in biserica lui. Acest lucru se petrece de fiecare data cu fiecare sat.

Despre satul Milasel, Samuil Micu Klein aminteste in conscriptia sa ca pe la anul 1630 exista o biserica iar dotatia acesteia era de 12 iugare(1 iugar 0,58 ha) teren arabil si cosituri 6 care de fan, preot slujitor fiind parintele Grigoras care era iobag pe mosia stapanului Mihaly Kovacs. Ruinandu-se in timp vechea biserica, ridicata pe la 1630, trebuia consolidata, puterea financiara a milasenilor fiind una precara, in ajutorul lor sare prepositul capitular, Gavriil Stoica, cel care ridica actuala biserica, suportand toate chieltuielile. Fundatia locasului de cult este din piatra peste care s-a ridicat peretii din barne de lemn. Nimeni nu are cunostinta cine a facut planul bisericii.

Noua biserica poarta hramul Inaltarea Domnului si are nava dreptunghiulara, acoperita cu o bolta semicirculara, absida decrosata, poligonala cu cinci laturi deasupra careia se afla o bolta asemanatoare si trei fasii curbe. Noul sfant locas a fost ridicat intre anii 1834-1836, dar despre o eventuala sfintire a Sa nu avem cunostinta. Actuala cladire a suferit mai multe interventii de-a lungul timpului. Astfel in anul 1928 se construieste podul Bisericii, in forma sa originala fiind de doua ori cat este el astazi, acolo stand tineretul satului. In anii 1939-1940 s-a tencuit exteriorul bisericii. In 1950 este schimbat integral sindrila de pe acoperis, in 1964 se adauga un pridvor in fata Bisericii, pentru a o proteja de ploi si de zapezile care veneau dinspre apus. Vechea pictura fiind stearsa aproape in intregime, se aplica o noua pictura de catre zugravul Iorga Iosif, din Reghin Apalina in anul 1969.

Locasul de cult a fost restaurat de mai multe ori, astfel in preajma sfintirii sale, in anul 2006, s-a restaurat clopotnita, s-a construit o alee cimentata de optzeci de metri in doar o zi, unde a participat intreaga suflare de parte barbateasca din sat, lucrandu –se in claca. S-a plantat apoi tise si trandafiri pe marginea acestui trotuar. Cimitirul Bisericii a primit un gard nou de lemn cu baza de ciment si stalpi de fier. In interiorul Bisericii s-a construit o noua Sfanta Masa, cea veche fiind ridicata din lut si piatra de deal, apoi s-a schimbat intregul mobilier. In anul 2004 interiorul bisericii a fost acoperit cu placi de rigips, tot acum intreaga instalatie electrica a fost schimbata. Mai apoi in iarna anului 2005 sa inceapa pictarea Bisericii, dupa adevarata erminie bisericeasca. S-a schimbat toata tamplaria bisericii, cumparandu-se usa noua la intrare, iar geamurile vechi si rele au fost inlocuite cu unele noi, termopan, de asemenea s-a cumparat si un policandru nou. In anul 2006 are loc sfintirea Bisericii, eveniment deosebit pentru parohia noastra. Sfintirea a fost savarsita la data de 19 august, evenimentul acesta ramanand de neuitat pentru intreaga comunitate. In anul 2008 este innoit pridvorul Bisericii, de catre o echipa de muncitori si se picteaza fatada sa cu icoana Inaltarii Domnului, hramul biserici inoastre. In anul 2009 acoperisul Bisericii este imbracat in tabla Lindab, la fel si clopotnita. Ca mai apoi, in anul 2010, sa fie restaurat exteriorul Bisericii, iar apoi zugravit.

Pentru noi, milasenii data de 13 iulie a anului 2014, este o data foarte importanta. In primul rand, este importanta pentru ca Inaltpreasfintia Sa, Arhiepiscopul nostru Irineu, soseste in parohia noastra. Intrucat astazi Milaselul mai numara doar 170 de suflete, iar parohia noastra a initiat si a sustinut de la bun inceput, alaturi de primaria Craiesti aceasta sarbatoare a satului, pentru mine ca slujitor al sfantului altar, era de neconceput ca Inaltpreasfintia Sa Irineu, Arhiereul nostru sa nu fie invitat. Bucuria noastra a intregului sat, a fost si este cu atat mai mare, cu cat invitatiei noastre, Inaltpreasfintia Sa, a raspuns cu multa bucurie. Sfantul Ignatie Teoforul ne invata atat de frumos: Unde ii episcopul acolo ii Biserica si unde ii episcopul si Biserica acolo ii Liturghia cea adevarata. Este foarte important ca Inaltpreasfintia Sa, Irineu sa fie in mijlocul nostru, al milasenilor pentru a ne binecuvanta, a ne intarii in viata noastra spirituala. Noi toti cei din Biserica atarnam de episcop, precum si episcopul atarna de Hristos si parafrazand pe Sfantul Apostol Pavel care zice, urmati mie precum si eu urmez pe Hristos, putem zice ca urmand episcopul si ascultandu-l, urmam pe Hristos. Intr-un cuvant, unde este episcopul, este Hristos.

Programul acestei zile de 13 iulie, este urmatorul: ora 9.30 primirea Inaltpresfintiei Sale, a invitatilor si a fiilor satului, la Biserica. Orele 10.00-12.30 Sfanta Liturghie Arhiereasca. Orele 12.30-13.30 lansarea cartii: File monografice Milasel, al carei autor sunt alaturi de distinsul domn profesor Gheorghe Mircea. Vor urma alocutiuni, apoi decernare de diplome din partea parohiei Milasel, tuturor acelora care au implinit cel putin 50 de ani de casatorie. Orele 14.30-16.00 urmeaza masa, ca apoi de la orele 16.00 la 17.00, alaturi de tinerii din sat am pregatit un ospat traditional, sceneta unui ospat traditional milasean, asa cum era el odinioara, cu stegari, poganici, colacari si surori de mireasa, program la care invitam si pe Inaltpreasfintia Sa sa ia parte. Apoi de la orele 17.00 pana la orele 21.00, programul artistic continua, ca de la orele 20.00 sa inceapa un bal al tineretului.

Pe toti cei apropiati parohiei Milasel si doritori de sarbatoare duhovniceasca sfanta, ii asteptam in mijlocul parohiei noastre, pentru a ne bucura impreuna in aceasta frumoasa si sfanta zi.”

Sursa: reintregirea.ro

.

14 Iulie 2014

Vizualizari: 741

Voteaza:

Slujirea arhiereasca in parohia Milasel din protopopiatul Targu Mures 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE