Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca - 20 de ani de la reiniintare

Moment jubiliar, marcat de Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca

Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca a aniversat 20 de ani de la reînființare.

Cu acest prilej au avut loc o serie de manifestări religoase și culturale la care au participat membrii organizației, dar și parteneri și invitați din țară și străinătate. Evenimentele aniversare au debutat duminică cu participarea la Sfânta Liturghie din Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca și cu o vizită la Muzeul satului. Luni, de praznicul Nașterii Maicii Domnului au luat parte cu toții la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele, iar la întoarcere s-au oprit la Mănăstirea Nicula.

Marți, 9 septembrie 2014, sărbătoarea a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu cu un eveniment jubiliar la care au luat parte ierarhii Clujului, profesori de la facultate, dar și diferiți invitați din țară și străinătate. Momentul aniversar a debutat dimineață cu oficierea, în capela facultății, a Sfintei Liturghii și a unei slujbe de Te-Deum, săvârșite de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul.

Prezent la deschiderea manifestării, ce a avut loc în Aula Facultății de Teologie, ÎPS Părinte Mitropolit Andrei a evidențiat rolul misionar al Societății Femeilor Ortodoxe de-a lungul anilor: „Această societate misionară a făcut bună activitate în perioada interbelică, dar în 1948 a fost desființată de puterea comunistă. În libertate firul istoriei este reînnodat, astfel că Societatea Femeilor Ortodoxe, ocrotită de Maica Domnului, sărbătorește 20 de ani de când a fost reînființată. Apreciem în mod deosebit activitatea pe care o fac, pentru că doamna Conf. Univ. Gabriela Trâmbițaș, președinta societății este o femeie inimoasă și cred că toată activitatea lor se încadrează în ceea ce spune Sfântul Apostol Petru în prima Epistolă sobornicească în capitolul 3 versetul 3: «Podoaba lor nu e cea dinafară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci este omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu » ”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Manifestarea a continuat cu o serie de prelegeri în care au fost rememorate o parte din evenimentele importante care au avut loc în cei 20 de ani de la reînfiinţare. Cu acest prilej președintele societății, Gabriela Trâmbițaș a precizat că în fiecare zi grupul de femei ce formează această societate încearcă să le facă viața mai ușoară și mai frumoasă persoanelor vârstnice singure și cu venituri reduse, dar și celor care nu se mai pot deplasa, a menționat: „Noi desfăşurăm zilnic un program de asistenţă a persoanelor vârstnice la domiciliu, aproximativ 60 de persoane, dintre care aproape 40 de persoane au venituri foarte mici, cărora încercăm să le luminăm viaţa şi să îi facem să simtă prezenţa Bunului Dumnezeu şi că Bunul Dumnezeu nu uită pe nimeni”.

Manifestarea aniversară a presupus și câteva momente muzicale, vizionarea filmului documentar „Bartolomeu Anania – Omul fără vicleșug”, precum și un simpozion dedicat Anul omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca s-a reînfiinţat la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în anul 1994, în dorinţa de a continua activitatea deosebită pe care femeile ortodoxe au desfăşurat-o în perioada interbelică. Societatea a fost desfiinţată în 1948, când a fost interzisă, în general, activitatea tuturor organizaţiilor Bisericii Ortodoxe Române. Începând din 1994 până în prezent, societatea a desfăşurat o intensă activitate filantropică, iar în prezent deţine acreditare pentru activitatea de asistenţă a persoanelor vârstnice la domiciliu.

Autor: Andreea Pâgleşan
radiorenasterea.ro

.

10 Septembrie 2014

Vizualizari: 248

Voteaza:

Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca - 20 de ani de la reiniintare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE