Spovedania, proba maturitatii duhovnicesti

O noua aparitie editoriala la Editura Andreiana in cadrul anului omagial euharistic

Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent lucrarea „Spovedania, proba maturitatii duhovnicesti“, de pr. Vasile Gafton, protopopul de Avrig, judetul Sibiu.

Aparuta in contextul preocuparilor academice si duhovnicesti din cadrul Anului Omagial al Sfintei Euharistii, lucrarea parintelui Gafton constituie o valoroasa resursa teologica atat pentru preoti cat si pentru credinciosii care doresc sa cunoasca mai multe despre aceasta Sfanta Taina.

Dupa cum sugereaza si titlul, lucrarea are ca scop sa demonstreze cu argumente teologice, dar si de ordin psihologic, ca Spovedania nu este o simpla formalitate, un lucru imperios necesar inainte de primirea Sfintei Euharistii, ci o lucrare, un examen care deschide posibilitatea atingerii unei culmi a existentei. Curajul de care trebuie sa dea dovada fiecare om in fata scaunului de spovedanie este firul rosu al acestei lucrari. Acest curaj indeparteaza orice soi de egoism, de rautate interioara si ii determina pe toti credinciosii sa renunte la falsitatile existentei mundane, care de multe ori pateaza nu doar existenta lor, ci si pe cea a celor din jur, si sa se apropie de Adevar si de Viata.

Curajul apropierii de duhovnic si schimbare a vietii sunt insotite de cunoasterea de sine, o alta conditie „sine qua non“ pentru ca un credincios sa atinga maturitatea duhovniceasca. Nu in cele din urma, rolul duhovnicului este esential in acest demers spiritual, pentru ca „una din sarcinile importante ale pastoratiei omului de azi este aceea de a iesi in intampinarea cautarii de sine a omului, de a-l incuraja in demersul sau de a se maturiza duhovniceste prin cunoasterea de sine si de a-l ajuta sa isi doreasca sa se deschida spre Dumnezeu“, dupa cum spune parintele Gafton intr-unul dintre capitolele cartii.

„Taina a implinirii umanului“
In cele 14 capitole ale lucrarii parintelui Vasile Gafton, vor gasi profunde meditatii teologice cu privire la existenta duhovniceasca a omului si sondari psihologice in cele mai adanci aspecte din viata umana atat credinciosii, cat si preotii care ii indruma pe enoriasi spre intelegerea Spovedaniei si spre cresterea in Dumnezeu. Cartea aduna o buna parte din articolele publicate de autor in mai multe numere ale publicatiei „Telegraful Roman“.

Printre subiectele de meditatie propuse de parintele Gafton se afla: „Pastoratia, din perspectiva nevoii de indrumare duhovniceasca“, „Omul, intre scandal, lucruri si credinta“, „Eul liturgic, temei al reconstituirii sensului familial-eclesial al existentei umane“, „Existenta umana intra si extra muros! Schita pentru o abordare psihopastorala a Parabolei Fiului Risipitor“.

Acuratetea ideilor expuse si stilul concis al textului fac lectura cartii placuta, dar in acelasi timp deschid, in inima cititorului, apetitul spre „trairea autentica ce ar trebui sa ii anime pe credinciosi atunci cand se raporteaza la marile praznice ale crestinatatii, toate acestea pentru a avea o cat mai buna raportare la Taina Spovedaniei, ca taina a implinirii umanului prin revelarea sensului autentic al omenescului din om“, asa cum spune Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, in prefata lucrarii.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Mai 2014

Vizualizari: 285

Voteaza:

Spovedania, proba maturitatii duhovnicesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE