Maicile care formeaza obstea Manastirii Slatina din judetul Suceava au condus-o joi, 16 octombrie 2014, pe ultimul drum pe stavrofora Evelina Tanase. Maica Evelina a pastorit obstea asezarii monahale de la Slatina timp de aproape patru decenii.
Inaltpreasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a savarsit joi, 16 octombrie 2014, slujba Inmormantarii stavroforei Evelina Tanase, stareta Manastirii Slatina. Maica Evelina a plecat la Domnul cu o zi inainte de praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Dupa cum ne-a relatat ieromonahul Dosoftei Dijmarescu de la Manastirea Putna, alaturi de Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor au slujit parinti consilieri de la Centrul eparhial Suceava, parinti inspectori si stareti din Eparhia Sucevei si Radautilor.
In jurul sicriului cu trupul neinsufletit s-au rugat si maicile starete de la mai multe manastiri din judetele Suceava si Neamt. „In biserica arhiplina a manastirii, la finalul slujbei, IPS Arhiepiscop Pimen, stapanindu-si cu greutate lacrimile, a vorbit despre viata monahala in general, cu cele trei voturi ale ei, saracia, fecioria si ascultarea. Inaltpreasfintia Sa a subliniat in chip special virtutea ascultarii, frumusetea si duhul aparte ale Manastirii Slatina, amintind de modul cum si-a trait viata monahala maica stareta Evelina. Maica Evelina a condus manastirea in timpuri foarte grele, in perioada comunista. A urmat la conducerea Manastirii Slatina dupa matusa ei. Anii de inceput au fost grei, ingrijindu-se de maicile batrane aflate acolo. A dat sfat maicilor din obstea Manastirii Slatina sa pastreze cu sfintenie sfaturile maicii starete, chiar daca aceasta nu a avut scoli teologice inalte. Ierarhul locului a indemnat obstea sa mearga in fiecare zi la mormantul maicii Evelina, sa faca o metanie si o inchinaciune. Astfel, pentru rugaciunile maicii vor primi raspuns de la Dumnezeu si alinare“, a relatat ieromonahul Dosoftei Dijmarescu. Stavrofora Evelina Tanase s-a nascut pe 9 noiembrie 1934 in Galu, judetul Neamt, absolvind seminarul monahal de la Agapia. In 1948 intra la Manastirea Razboieni. Este data afara in urma Decretului 410/1959, iar apoi lucreaza la Antibiotice Iasi. Tine legatura cu parintii duhovnicesti ai vremii - Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Papacioc, de la unii dintre acestia pastrandu-se pana azi scrisori deosebit de profunde despre viata monahala. In 1964 reuseste sa reintre in Manastirea Slatina ca ghid, iar in 1977 este aleasa stareta. La 6 august 1985, de hramul manastirii, primeste rangul de stavrofora de la Patriarhul Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei.
Constantin Ciofu
Sursa: ziarullumina.ro.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.