Conferinta:Tamaduirea Ciumei Rosii, misiune interzisa de ateism

La Parohia SFANTUL PANTELIMON, în cadrul Proiectului TINERII ÎN AREOPAG. DIALOGURI RELIGIOS – CULTURALE, Departamentul pentru copii si tineret parohial ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, organizeaza miercuri, 18 martie 2015, ora 17.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti conferinţa cu titlul "Tămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism" cu scopul de a marca aniversare a 100 ani de la hirotonia întru preot a marelui cărturar al acestei biserici din capitală, pr. PETRU GH. SAVIN (1915-2015).

In contextul in care Biserica este nevoita sa apere din nou, asa cum a facut-o la inceputul instaurarii Ciumei Rosii, participarea elevilor la ora de religie, credem ca este util sa reevaluam importanta principului eclesiologic al unitatii si continuitatii prin valorificarea experientei trecutului. Astfel, la aceasta biserica bucuresteana am avut surpriza sa constatam in ceea ce il priveste pe vredincul de pomenire parinte Petru Gh. Savin o persoana complexa, a carui experienta de viata poate fi de folos inclusiv in contextul in care Biserica Ortodoxa Romana cauta sa realizeze liantul dintre profesorii de religie si parohie pentru a sustine si a imbunatati predarea disciplinei Religie in Scoala romaneasca. In acest caz, o solutie ar putea-o reprezenta institutia "preotului misionar" (din care a facut parte si parintele Petru Gh. Savin), asa cum functiona ea pana la instaurarea in Romania de catre atei a Ciumei Rosii.

Este o datorie de onoare pentru fiecare dintre noi sa recuperam valoarea unor asemenea personalitati bisericesti din trecut, pe care ateii comunisti au dorit sa o ruineze prin forumulare de acuze pe care cu cat le-au dorit sa fie mai compromitatoare, cu atat ele au fost mai derizorii. In plus, s-ar putea ca valorificand trecutul unor personalitati cum a fost cazul parintelui Petru Gh. Savin sa invatam din greselile trecutului cum sa evitam capcanele prezentului.

Conferinţa va fi urmată de proiecţia filmului "Poarta Albă" care va avea loc în Sala de Conferinţe a Centrului de Îngrijiri Paliative "Sf. Nectarie" din incinta bisericii Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc si de speranta ca domnul regizor Nicolae Margineanu, care a fost invitat la acest eveniment, va impartasi celor prezenti cateva impresii din experienta acumulata cu prilejul filmarilor.

Cu prilejul acestui eveniment, Departamentul parohial pentru copii si tineret a pregatit un numar special al periodicului ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, foaie parohiala editata intaia data in anul 1941, la initiativa preotilor Petru Gh. Savin si Gh. Popescu Colibasi. Acest numar special contine "Cuvantul la intrarea in parohie", rostit de preotul Petru Gh. Savin in ziua de 17 martie 1915 in biserica parohiala Sf. Imparati din comuna Jorasti, judetul Covurlui si pilda crestineasca "Jertfa de Pasti" alcatuita in memoria parintilor sai.

Pr. Dr. BOGDAN-AUREL TELEANU
tel. 0723237318

.

13 Martie 2015

Vizualizari: 192

Voteaza:

Conferinta:Tamaduirea Ciumei Rosii, misiune interzisa de ateism 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE