Targ international bisericesc la Iasi


Targ international bisericesc la Iasi

 

Aproximativ 40 de producatori de obiecte de cult, din tara si din strainatate, participa in perioada 15-17 noiembrie, la Targului National de Vesminte, Icoane, Artizanat si Obiecte Bisericesti de la Iasi. Aflat la cea de-a doua editie (prima editie a fost organizata la Bucuresti in primavara acestui an), Targul este deschis la Centrul de Conferinte "Providenta" din Iasi.

 

Evenimentul este organizat cu binecuvantarea PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, de catre Agentia de relatii publice, publicitate si management cultural 'Media Scai', si este pus sub patronajul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava.



Targul National de Vesminte, Icoane, Artizanat si Obiecte Bisericesti (TOB) se adreseaza atat iubitorilor de arta bisericeasca cat si preotilor care au nevoie de diferite obiecte sau lucrari pentru construirea sau dotarea lacasurilor de cult. Vizitatorii pot achizitiona, direct de la producatori, sau pot comanda obiecte de cult, icoane, vesminte preotesti, carti religioase, broderii, mobilier, vitralii si clopote de mari dimensiuni din bronz, intrumentar liturgic,etc.

 

 In deschiderea targului a fost oficiata o slujba de binecuvintare de catre parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din judetul Iasi, impreuna cu parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas, dupa cum informeaza Radio Trinitas.

 

 In cuvantul adresat la sfarsitul slujbei, parintele consilier Nicolae Dascalu a evidentiat importanta si utilitatea organizarii unui asemenea eveniment: "Am deschis astazi aici, cu o rugaciune, o intrunire aparte in peisajul spiritual al Iasilor. Organizarea unui targ de obiecte bisericesti la Iasi este o premiera. De fapt, noi astazi am binecuvantat realizarile celor care s-au implicat direct in confectionarea vesmintelor, in pictarea icoanelor si in realizarea tuturor celorlalte obiecte bisericesti si, in acelasi timp, am binecuvantat pe cei care intra aici, pe cei care intra in contact cu arta sacra. A lucra in domeniul acesta este o mare binecuvantare. Targul acesta a fost organizat ca unul national, dar are si o deschidere internationala pentru ca sunt participanti si din Grecia, Italia si din tarile vecine, incat bucuria noastra este mare pentru ca in aceasta zi noi punem un nou inceput. Din 1990 incoace asistam la o renastere a artelor bisericesti de traditie bizantina. Acum am intrat in postul Nasterii Domnului, si postul acesta ne trimite catre Betleem, catre ideea de dar, de daruire. Avem posibilitatea sa alegem aici multe daruri frumoase si pentru biserici, si pentru manastiri, si pentru familii, pentru ca obiectele bisericesti au rolul acesta de a transmite si ceva din sufletul nostru, din evlavia noastra, din bucuria noastra de a slavi impreuna pe Dumnezeu si pe sfintii Sai".

 

Targul este  deschis pana sambata, iar programul de vizitare este intre orele 10.00 - 18.00.

Urmatoarea editie a Targului National de Vesminte, Icoane, Artizanat si Obiecte Bisericesti (TOB)  va avea loc anul viitor, in luna mai, la Bucuresti, la  urmatoarea editie anuntandu-si participarea inca de pe acum si expozanti din Rusia si Ucraina.

.

15 Noiembrie 2007

Vizualizari: 2221

Voteaza:

Targ international bisericesc la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE