Tarnosirea noii biserici a Manastirii Ilva Mare

Biserica nouă a mănăstirii „Schimbarea la Față” din comuna Ilva Mare, protopopiatul Năsăud, a fost târnosită duminică, 28 septembrie 2014, de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Târnosirea noii biserici a Mănăstirii Ilva Mare
Slujba de sfințire a locașului de cult cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a fost oficiată, de la ora 9, și a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită în pridvorul noii biserici. Au slujit alături de ÎPS Părinte Andrei, 20 de preoți și diaconi. Au făcut parte din sobor exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Pr. Arhimandrit Dumitru Cobzaru și protopopul de Năsăud, Pr. Ioan Dâmbu.

Au fost prezenți și stareți și starețe de la mănăstirile de pe raza Arhiepiscopiei Clujului, mii de credincioși din localitățile învecinate, dar și autorități locale și județene. La finalul slujbei de sfințire a noii biserici ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a arătat importanța ritualului și l-a rugat pe bunul Dumnezeu să le răsplătească celor care s-au implicat în ridicarea bisericii.

„Ritualul acesta frumos este foarte complex. Biserica și pe dinafară și pe dinăuntru este stropită cu agheasmă, este unsă cu sfântul și marele mir, iar în sfânta masă s-au pus moaște de mucenici întru amintirea faptului că în primele veacuri că bisericile s-au construit pe moaștele mucenicilor. Totul este plin de har și de sfințenie. Noi cei invitați la această bucurie vă felicităm din suflet și-l rugăm pe Dumnezeu să vă răsplătească efortul dumneavoastră și al tuturor celor ce v-au sprijinit și să dea Dumnezeu ca să se reverse din această biserică peste ținuturile înconjurătoare mult har, multă credință, multă bucurie, pentru că în lumea în care trăim noi este nevoie de toate acestea”, a spus Mitropolitul Clujului.

Distincții și diplome pentru slujire și implicare
În cadrul Sfintei Liturghii, maica Hristofora Marinca a fost hirotesită stavroforă și a fost instalată oficial ca stareță a așezământului monahal. Totodată, părintele duhovnic Daniil Ureche a primit din partea ÎPS Andrei crucea arhiepiscopală, pentru anii de slujire și implicarea sa în reorganizarea mănăstirii. Mitropolitul Clujului a oferit și diplome de aleasă cinstire, tuturor celor care au contribuit la ridicarea noii biserici a așezământului monahal de la Ilva Mare. Au primit daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și copiii și tinerii prezenți la Sfânta Liturghie, cărora la finalul slujbei li s-au înmânat cărți de rugăciuni.

Începuturile Mănăstirii „Schimbarea la Față”
Mănăstirea Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. Așezământul monahal a luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și construcțiile la biserică. Locașul de cult a fost terminat în 1996, an în care pe 6 august, de hramul bisericii a fost sfințit. La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici.

În 2001 s-a început construcția unei noi biserici cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. PS Episcop Vasile Someșanul a pus piatra de temelie la noua biserică în același an, de hramul mănăstirii. În 2005 biserica a fost terminată, iar pictura locașului de cult s-a început în 2008 și a fost finalizată de curând.

Autor: Andreea Pâgleşan

Sursa: radiorenasterea.ro

.

30 Septembrie 2014

Vizualizari: 514

Voteaza:

Tarnosirea noii biserici a Manastirii Ilva Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE