Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei i-a binecuvantat marti, 17 septembrie 2013, pe elevii si cadrele didactice clujene, la inceput de an scolar. Ierarhul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi a oficiat de la ora 10 in Catedrala Mitropolitana o slujba de Te-Deum. Au luat parte elevi de la diferite scoli din municipiu, insotiti de dascalii si de profesorii lor de religie, precum si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar. Au fost prezenti la slujba de Te-Deum si directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, parintele profesor Liviu Vidican Manci si inspectorul de religie, pr. Marian Sidon.
La slujba de Te-Deum oficiata in Catedrala Mitropolitana cu ocazia inceputului de an scolar a fost prezent si inspectorul scolar general, Valentin Cuibus, care a vorbit despre rolul Bisericii si al Scolii in educarea copiilor. In acelasi timp a dat cateva sfaturi profesorilor si copiilor prezenti, indemnandu-i sa se concentreze in noul an pe evolutia lor pe plan educativ, astfel incat sa devina oamenii profesionisti si dedicati de maine. Slujba de Te-Deum oficiata in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca a devenit deja o traditie in Arhiepiscopia Clujului si are ca scop binecuvantarea cadrelor didactice si a elevilor la inceput de an scolar.
Deschiderea anului scolar la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj
Elevii din toate cele 3 cicluri ale Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, primar, gimnazial si liceal, au participat luni, 16 septembrie 2013 la momente festive dedicate inceputului de an scolar. Acestea au avut loc de la ore diferite, la sediile unitatilor de invatamant. La Colegiul National Ortodox festivitatea a debutat la ora 9 la sediul scolii de pe str. Avram Iancu nr.6. Aici, elevii si profesorii au participat la o slujba de Te-Deum oficiata de pr. director Liviu Vidican Manci, protopopul de Cluj I, Ioan Jeler, inspectorul de religie al judetului Cluj si parintele profesor Adrian Muresan. Dupa slujba, parintele director a rostit un cuvant de bun venit elevilor si cadrelor didactice. La randul sau parintele inspector de religie, Marian Sidon a laudat proiectul Colegiului National Ortodox din Cluj. La manifestare a fost prezent si reprezentantul primariei Cluj-Napoca, domnul Cristian Manolache, ce a dat citire mesajului din partea primarului Emil Boc. Colegiul National Ortodox din Cluj-Napoca studiaza aproximativ 150 de elevi in clasa pregatitoare, I si a II-a.
Prima scoala gimnaziala ortodoxa si-a deschis portile
Scoala Gimnaziala Ortodoxa din Cluj-Napoca cu sediul pe strada Meseriilor nr. 22 si-a deschis luni, 16 septembrie 2013, pentru prima data portile. Elevii si cadrele didactice au participat de la ora 10:30 la festivitatea de deschidere a noului an scolar.
Scoala confesionala de ciclu gimnazial apartine de Seminarul Teologic Ortodox si isi propune sa ofere copiilor o educatie in spiritul valorilor crestine, dar si un mediu adecvat dezvoltarii lor. Copiii vor avea parte de o educatie temeinica oferita de cadre didactice bine pregatite si de un program after school cu cercuri tematice. Care este misiunea scolii ne spune directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, Pr. Liviu Vidican Manci: „Ne dorim o intarire a invatamantului confesional in aceasta zona a Transilvaniei. Proiectul asta isi propune sa ofere parintilor si implicit elevilor posibilitatea de a urma o scoala buna in care educatia sa fie de calitate, in spiritul valorilor moral-crestine. De aceea Seminarul Teologic Ortodox din Cluj a infiintat din anul scolar 2013-2014 si ciclul gimnazial, pentru a avea o continuitate in educatia copiilor. Astfel din acest nou an scolar avem autorizare pentru clasele pregatitoare si clasele I-IV, clasele V-VIII si respectiv liceu, profil teoretic, filiera vocationala cu teologia si filologie, chiar de anul acesta avem si profilul filologie intensiv engleza. Misiunea noastra este sa transformam acesti copii in membrii seriosi ai societatii si oameni ai lui Dumnezeu. Aceasta este misiunea scolii noastre, nu alta. Nu vrem sa facem clerici din ei, nu acesta este obiectivul. Clasele de pastorala pregatesc preoti misionari, iar clasele de filologie dascali buni, traducatori, filologi sau lingvisti si alte categorii pe care piata muncii le cere la ora aceasta”.Proiectul Scolii Gimnaziale Ortodoxe este realizat de Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca in colaborare cu Arhiepiscopia Clujului. Acesta doreste reinvierea invatamantului confesional ardelean, ce a fost cunoscut in perioada interbelica prin Liceul Ortodox de fete „Doamna Stanca” si Liceul Ortodox de baieti “Mitropolitul Simion Stefan”, ambele inchise in 1948.
Moment festiv si la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, ciclul liceal
Tinerii care urmeaza ciclul liceal la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au inceput prima zi din noul an scolar, prin rugaciune. Impreuna cu parintii si profesorii lor au participat de la ora 10 la Sfanta Liturghie oficiata in capela unitatii de invatamant, din piata Avram Iancu nr 18. Slujba a fost savarsita de duhovnicul Seminarului, Pr Arhimandrit Samuel Cristea, si de alti parinti profesori. Dupa slujba, directorul scolii, parintele profesor Liviu Vidican Manci a prezentat pe scurt realizarile scolii aratand ca profesorii isi vor concentra atentia asupra formarii morale si stiintifice ale elevilor. La randul sau, inspectorul de religie al Judetului Cluj, parintele Marian Sidon le-a urat elevilor si profesorilor un an scolar plin de impliniri: “Am constatat o atmosfera generala favorabila desfasurarii unui proces educational performant. Sunt intru totul convins si incredintat ca linia ascendenta pe care Seminarul Teologic Ortodox a pornit in ultima vreme va continua si in acest an scolar, urmand ca intr-un viitor cat mai apropiat, aceasta unitate de invatamant sa devina una dintre cele mai prestigioase din invatamantul preuniversitar clujean. Nu imi ramane decat sa va urez sa aveti parte de un an scolar bun, cu multe impliniri, asigurandu-va intru totul de buna colaborare a Inspectoratului Scolar Judetean Cluj”. Dupa aceste momente au fost citite mesajele din partea prefectului si a primarului orasului.
Sursa: radiorenasterea.ro
Autor: Andreea Pagleşan.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.