Te-Deum la inceput de an scolar la Christiana

Scoala Christiana, aflata sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului si-a deschis luni, 30 septembrie 2013, portile in cel de-al VIII-lea an de activitate, printr-un moment festiv ce a avut loc in capela unitatii de invatamant. Festivitatea a avut loc de la ora 12 si a debutat cu oficierea unei slujbe de Te-Deum, in capela scolii de pe Aleea Moldoveanu nr. 3. Au participat la festivitate elevi, parinti, profesori, precum si reprezentanti ai Arhiepiscopiei Clujului si ai Directiei Generale de asistenta sociala si protectia copilului Cluj. Parintele Claudiu Precup, coordonatorul centrului i-a felicitat pe elevi la finalul slujbei de Te-Deum si le-a dorit sa aiba spor duhovnicesc in noul an scolar si rezultate cat mai bune, iar profesorilor le-a multumit pentru dedicatia si devotamentul oferit in educarea si formarea acestor tineri.

Urari si indemnuri la inceput de an scolar au fost oferite elevilor si de ceilalti participanti la momentul festiv organizat de scoala Christiana.

Scoala Christiana – un proiect de succes al Arhiepiscopiei Clujului
Proiectul Scolii Christiana a fost demarat in octombrie 1996 si se adreseaza elevilor care au abandonat scoala si care doresc sa termine primele 8 clase. Acesti elevi ajung in aceasta situatie, fie din cauza ca au ramas repetenti 2 ani de zile, fie ca au depasit cu cel putin doi ani varsta corespunzatoare clasei lor si nu mai pot urma cursurile de zi ale scolilor generale. Astfel, ei pot sa se inscrie la un program de frecventa redusa, unde isi dau examenele pentru promovarea clasei. Pentru a promova aceste examene, „Scoala Christiana” ii pregateste prin cursurile si meditatiile oferite. Deoarece majoritatea acestor copii provin din familii defavorizate, pe langa cursuri si meditatii, „Scoala Christiana” le mai ofera: initierea intr-o meserie, consiliere, sprijin material si activitati recreative. Complementar, atunci cand situatia o impune, elevii beneficiaza si de alte tipuri de sprijin: inscriere la un medic de familie, intocmirea dosarului pentru obtinerea cartii de identitate, facilitarea accesului pentru un loc de munca, consilierea in vederea alegerii carierei, precum si medierea conflictelor cu familia sau alte persoane.

Moment festiv si pentru elevii scolii gimnaziale Christiana
Astazi au inceput cursurile si cei 35 de tineri si adulti care s-au inscris in acest an la scoala gimnaziala Christiana, infiintata de Asociatia cu acelasi nume in urma cu doi ani. Aceasta este o scoala autorizata si inclusa in sistemul public de invatamant ce se adreseaza persoanelor care au abandonat scoala si care doresc sa finalizeze pregatirea scolara obligatorie, de 10 clase. Potrivit parintelui Claudiu Precup, directorul scolii Christiana in cadrul acestei scoli se deruleaza programul “A doua Sansa” ce se adreseaza persoanelor care au parasit scoala de cel putin patru ani de zile, inainte de a termina clasa a VIII-a. Pe langa pregatirea scolara, elevii inscrisi beneficiaza in cadrul programului “A Doua Sansa” si de pregatire profesionala in diferite meserii. La finalul clasei a X-a elevii vor primi o diploma care sa ateste calificarea lor, cu ajutorul careia se vor putea integra pe piata muncii.

Scoala Gimnaziala Christiana lupta impotriva abandonului scolar
Directorul unitatii de invatamant, pr. Claudiu Precup a declarat: “Abandonul scolar este una dintre problemele des intalnite la nivelul comunitatii clujene. Lipsa de educatie il duce pe om la o marginalizare sociala, profesionala si uneori, chiar familial. In aceste conditii o persoana care nu si-a finalizat pregatirea scolara de baza este mai vulnerabila in anumite situatii critice, iar din punct de vedere profesional se integreaza mult mai greu. Cei care ajung in aceasta situatie risca sa intre intr-un cerc vicios, din care uneori ies foarte greu sau alteori chiar deloc. Acesta este motivul pentru care Asociatia Christiana a infiintat in 2011 aceasta scoala gimnaziala pentru a da o mana de ajutor acestor persoane care sunt in situatia de a fi parasit scoala de mult timp si pentru a contribui la rezolvarea acestei probleme a abandonului scolar”.

Autor: Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

30 Septembrie 2013

Vizualizari: 214

Voteaza:

Te-Deum la inceput de an scolar la Christiana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE