Te Deum pentru statisticienii romani

La Biserica Zlatari din Bucuresti, s-a oficiat ieri un Te Deum pentru implinirea a 155 de ani de la infiintarea Institutului National de Statistica al Romaniei (INS). Cu acest prilej, pr.

Nicolae Dascalu, parohul bisericii si consilier patriarhal, a transmis binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel membrilor INS reprezentati de Zamfir Alexandrescu, delegatul presedintelui Tudorel Andrei.

Slujba de Te Deum a fost oficiata duminica, dupa Sfanta Liturghie, de catre slujitorii Bisericii Zlatari, situata pe Calea Victoriei din Bucuresti, in apropierea sediului INS. La finalul slujbei de multumire, Zamfir Alexandrescu, delegatul presedintelui INS Tudorel Andrei, a vorbit despre momentul aniversar. „Institutul National de Statistica este una dintre primele institutii publice care au fost create in Principatele Unite dupa momentul istoric de la 24 ianuarie. Noi ne-am infiintat la 12 iunie 1859, deci am sarbatorit sambata 155 de ani de existenta, iar din anul 2002, printr-o hotarare de guvern, a doua duminica din luna iulie a fost instituita ca Zi a statiscianului. De-a lungul istoriei, intre statistica si Biserica a existat o legatura cu totul deosebita, pentru ca secole la rand lucratorii statisticieni erau de fapt preotii si slujitorii Bisericii Ortodoxe Romane. Tocmai pentru a marca aceasta legatura istorica dintre Biserica si statistica in Romania, din anul 2008 INS are ca sfant protector pe Sfantul Dionisie Exiguul, prin bunavointa Bisericii si a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, iar aceasta biserica, in care ne aflam, intr-un fel a fost nasa acestui eveniment“.

Si pr. Nicolae Dascalu, parohul Bisericii Zlatari, a luat cuvantul: „Va felicitam si va transmitem binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, care are grija de toti fiii Bisericii. Ne bucuram ca astazi ne-am rugat pentru ostenitorii dintr-o institutie laica. Oamenii vin in biserica, de obicei, sa se roage personal, pentru ei. Vedeti, in lumea aceasta secularizata se spune despre credinta ca este o chestiune privata, nu una publica, dar atunci cand oamenii traiesc crestineste nu numai la biserica si acasa, in familie, ci si la serviciu, atunci este bine ca sa ne rugam pentru sanatatea, pentru sporul, pentru mantuirea tuturor. Asa cum a spus si domnul Alexandrescu, exista o sarbatoare cronologica a INS, aceasta legata de ziua de 12 iulie 1859, adica 155 de ani, dar este si o sarbatoare duhovniceasca, una spirituala, la 1 septembrie, atunci cand sarbatorim pe Sfantul Dionisie Exiguul, cel care a trait in secolele V-VI si la Constantinopol, si la Roma, si in sudul Italiei. Ma gandeam, rememorand pelerinajele pe care le-am facut noi, ca, poate, impreuna cu INS o sa facem un pelerinaj in Italia, la Vivarium, in Calabria, unde si-a incheiat viata pamanteasca Sfantul Dionisie Exiguul. Asadar, cred ca toate aceste teme pot fi dezvoltate si in planul acesta al spiritualitatii, dar si in planul uman, pentru ca fiind vecini, multi dintre oamenii pe care ii cunosc eu de aici din biserica lucreaza la INS, deci este o legatura stabilita nu numai pentru ziua de sarbatoare, ci spunem ca noi comunicam permanent cu dumneavoastra“.

diac. George ANICULOAIE

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 Iulie 2014

Vizualizari: 186

Voteaza:

Te Deum pentru statisticienii romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE