Trei familii sinistrate din Dorohoi s-au mutat in case noi

Trei familii de sinistrati din Dorohoi au avut bucuria de a participa, la sfarsitul saptamanii trecute, la slujba de sfintire a caselor lor, ridicate cu fonduri de la Centrul eparhial Iasi, din donatiile facute de credinciosii din mai multe eparhii din tara si strainatate. Bucuria credinciosilor a fost cu atat mai mare, cu cat slujba a fost savarsita de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Cele trei locuinte sunt primele finalizate cu sprijinul Arhiepiscopiei Iasilor.
Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena din acest an va ramane o amintire deosebita pentru trei familii din Dorohoi. Oamenii au trait bucuria sfintirii caselor care le-au fost ridicate cu fonduri oferite de Arhiepiscopia Iasilor. Au asteptat cu emotie momentul sfintirii, care a incununat lucrarile de constructie infaptuite in mai putin de un an. Slujba sfintirii a fost oficiata de PS Calinic Botosaneanul. Din soborul de preoti si diaconi a facut parte si pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. Dupa slujba de sfintire, PS Calinic Botosaneanul a oferit proprietarilor, din partea Centrului eparhial Iasi, o icoana cu Mantuitorul Iisus Hristos si o icoana cu Maica Domnului. Cu lacrimi in ochi, oamenii au multumit Preasfintitului Calinic Botosaneanul pentru bucuria pe care le-a facut-o pasind in casele lor, pentru a le binecuvanta.

Cele trei familii care au fost afectate de viitura de acum un an au marturisit ca slujba de sfintire a fost un moment deosebit din viata lor, indreptandu-si gandul de recunostinta fata de Centrul eparhial Iasi, care a ajutat la ridicarea caselor. „Pentru mine, sfintirea casei ridicate de Arhiepiscopia Iasilor este o mare fericire. Acum pot sa ma duc impacata pe ultimul drum... In casa care a fost construita voi locui alaturi de copiii mei. Multumesc tuturor celor care au raspuns apelului Bisericii de a ne ajuta, in mod special Arhiepiscopiei Iasilor“, a spus Eugenia Horlaceanu. „Sfintirea casei in care voi locui alaturi de familia mea de catre Preasfintitul Calinic Botosaneanul este cel mai placut lucru care ni s-a intamplat vreodata. Faptul ca PS Calinic Botosaneanul a intrat in casa noastra este una dintre cele mai mari bucurii pe care am trait-o. In toata aceasta perioada, incepand din prima zi de dupa viitura si pana in prezent, am fost ajutati constant de Biserica. Gandul meu de multumire se indreapta spre toti cei care ne-au ajutat, de la primul om care ne-a adus o sticla cu apa, pana la reprezentantii Arhiepiscopiei Iasilor, care ne-au ajutat la ridicarea locuintei“, a marturisit Elena Bezercu.

Parintele protopop Stelian Ciurciun si-a exprimat bucuria pentru faptul ca cele trei locuinte au fost sfintite de PS Calinic Botosaneanul, remarcand ca, astfel, a fost predata „investitia duhovniceasca a Arhiepiscopiei Iasilor catre cei care anul trecut au fost in culmea disperarii din cauza apelor care au navalit peste casele lor“. „Au mai fost societati care au ajutat partial la constructia caselor sinistratilor, insa aceste cladiri sunt primele date proprietarilor la cheie. Prin Centrul eparhial Iasi au fost realizate aceste lucrari integral. Este o mare bucurie faptul ca s-au predat aceste case credinciosilor nostri. A fost o zi frumoasa din punct de vedere meteorologic, dar mai ales din punct de vedere duhovnicesc, pentru ca toti beneficiarii acestor case au aratat multumire catre Dumnezeu si catre Centrul eparhial Iasi, care le-a intins o mana de ajutor atunci cand au fost in disperare. Investitia pentru cele trei locuinte a depasit 350.000 de lei. Oamenii au marturisit de mai multe ori ca nu ar fi avut niciodata posibilitatea sa locuiasca intr-o astfel de casa daca nu le-ar fi fost intinsa aceasta mana de ajutor“, a explicat protoiereul Protopopiatului Dorohoi.

Santierul la cele trei case a fost coordonat de reprezentantii Sectorului Patrimoniu si constructii bisericesti al Centrului eparhial Iasi, in colaborare cu reprezentantii Protopopiatului Dorohoi, care au fost prezenti pe teren si au dat indicatiile necesare in constructia caselor. „Intotdeauna parerile noastre, ideile noastre au fost acceptate si puse in lucrare, incat au iesit trei case foarte frumoase. In zonele rurale care au fost afectate de viitura de anul trecut sunt in constructie 70 de case, Centrul eparhial Iasi contribuind pentru manopera cu sume intre 6.000 si 10.000 de lei, pentru fiecare cladire. Aceste locuinte sunt in curs de finalizare. Materialele pentru constructia caselor au fost oferite de Guvernul Romaniei“, a precizat pr. Mihai Prodan, inspector eparhial in cadrul Sectorului de asistenta sociala si medicala „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iasilor.

Selectarea familiilor sinistrate pentru care s-au construit case s-a facut tinandu-se cont de o serie de criterii, precum numarul de membri pentru fiecare familie, veniturile pe cap de membru, conditiile de boala si de alti factori de risc social.

Dupa ce viitura din seara de 29 iunie 2010 s-a abatut asupra municipiului Dorohoi si a mai multor localitati din mediul rural, echipa Biroului de Asistenta Sociala (BAS) „Diaconia“ al Centrului eparhial Iasi s-a deplasat in zona sinistrata. Au fost contactati preotii parohi si autoritatile locale si au fost vizitate familiile afectate. „In municipiul Dorohoi au fost identificate familiile Bezercu, Horlaceanu si Oboroceanu, care nu aveau casele arondate unei firme, pentru a le construi. In Dorohoi, familia Oboroceanu, din punctul de vedere al evaluarii sociale realizate de Primaria Dorohoi, a fost cea mai defavorizata. Lucrarile au fost supravegheate si verificate de ing. Mircea Precupan, consilier al Sectorului Monumente si constructii, alaturi de echipa din cadrul acestui sector“, a declarat pr. Mihai Prodan. Receptia tehnica a celor trei case construite a fost realizata la inceputul saptamanii trecute de o echipa condusa de ing. Mircea Precupan. (Constantin Ciofu)

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 442

Voteaza:

Trei familii sinistrate din Dorohoi s-au mutat in case noi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE