Treime, istorie si viata la Manastirea Bals

Praznicul Sfintei Treimi, sărbătorit în lunea Rusaliilor, a fost prilej de bucurie euharistică pentru obștea mănăstirii Balș, din comuna Frumușica, județul Botoșani. Hramul mănăstirii a fost cinstit prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Înconjurat de clerul sfintei mănăstiri, dar și de un mare număr de credincioși adunați sub streașina Mănăstirii Sfânta Treime, Mitropolitul Moldovei a săvârșit dumnezeiasca Liturghie, drept mulțumire lui Dumnezeu pentru renașterea vetrei monahale care a pătimit în anii comunismului.

În cadrul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat textul evanghelic citit la dumnezeiasca Liturghie, care se încheie cu mesajul Mântuitorului, ca rugăciunea să o facem în comun: „Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și eu, în mijlocul lor”.

Faptul că tradiția liturgică românească a continuat sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt cu încă o zi de prăznuire, subliniază importanța pe care credincioșii noștri au acordat-o dobândirii harului Duhului Sfânt. „A ști că este Duhul Sfânt nu înseamnă doar a te însemna cu semnul Sfintei Cruci și a spune Crezul. A ști că există Duhul Sfânt înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin să devii tu templu al Duhului Sfânt”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan. Duhul Sfânt îl primim la Botez și, apoi, în toată viața noastră suntem datori să-L păstrăm. „Și, poate vă întrebați, cum părinte, noi, oameni, bărbat, cu femeie, cu copii, cu serviciu, cu slăbiciuni putem și noi nădăjdui să fim oameni ai Duhului Sfânt?

Desigur, iubiți credincioși, e o întrebare grea. Și cel mai adevărat răspund doar sfinții lui Dumnezeu, oamenii care s-au desăvârșit, bărbați sau femei, în sihăstrii sau în lume. Dar îndrăznim și noi a crede, în ciuda păcatelor noastre, că nici noi nu vom fi lipsiți în această viață, în parte, și în viața cea viitoare, pe deplin, de puterea Duhului Sfânt. Și, cum se întâmplă aceasta? Se întâmplă, iubiți credincioși, să fii botezat în numele Sfintei Treimi, să fii uns cu pecetea darului Duhului Sfânt, atunci când te-ai botezat și apoi să te întâlnești cu Hristos Domnul în sfânta și dumnezeiasca Liturghie, împărtășindu-te cu Sfintele Taine, după ce te-ai spovedit de păcatele tale, căci prin spovedanie, îndepărtând din sufletul tău păcatul, intră în locul păcatului puterea Duhului Sfânt”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Astfel, întotdeauna când omul se așează la rugăciune și rostește „Împărate ceresc”, Dumnezeu îl ascultă. „Orice rugăciune curată, orice faptă curată, orice milostenie făcută, orice naștere de copii, orice citire din cărțile sfinte, orice atitudine de iertare, de iubire, de nerăzbunare făcute în numele Domnului, toate ne transformă și pe noi, iubiți credincioși, în vase binecuvântate ale Duhului Sfânt. Pentru a înțelege aceasta, însă, suntem chemați să mergem cel puțin o dată pe săptămână la Sfânta Liturghie. Nu putem avea pretenția că suntem creștini, nu putem avea dorința de a fi ajutați de Dumnezeu în familie, la locul de muncă, în viața bărbatului, a femeii, a copiilor, dacă cel puțin o dată pe săptămână, două ceasuri, nu mergem la sfânta și dumnezeiasca Liturghie”, și-a încheiat cuvântul de învățătură Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Anda Elena Pintilie
Sursa: doxologia.ro
 

.

02 Iunie 2015

Vizualizari: 75

Voteaza:

Treime, istorie si viata la Manastirea Bals 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE