La praznicul Bunei Vestiri s-a implinit un an de la proclamarea publica a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, structura canonica ce cuprinde patru eparhii ardelene: a Clujului; a Albei; a Oradiei si a Maramuresului.
Evenimentul trait intens de comunitatea clujeana, precum si de toti cei prezenti, acum un an, la slujba din fata Catedralei a fost perceput ca o normalizare a structurilor administrative ale Bisericii precum si ca o restaurare a Clujului in calitatea lui de metropola ortodoxa. Nu este lipsit de importanta faptul ca ridicarea Clujului la rang de Mitropolie s-a implinit la 85 de ani de cand a fost reinfiintata Episcopia Clujului, ca o restaurare a demnitatii Ortodoxiei ardelene.
Din acest moment, ortodoxia transilvana a intrat intr-o noua etapa istorica, Clujul asumandu-si rolul de iradiere a unei noi viziuni misionare si pastorale in Biserica.
Drumul parcurs de aceasta noua mitropolie ardeleana, de la hotararile Sfantului Sinod din 4 noiembrie 2005, 18 ianuarie si 1 martie 2007, la evenimentul din 25 martie, a confirmat ca reasezarea structurilor administrative, precum si innoirea si normalizarea eclesiala a raporturilor din Biserica nu sunt ferite de obstacole, inertii si mistificari rauvoitoare.
Mai mult, evenimentul de acum un an a primit recunoasterea si confirmarea publica a zeci de mii de credinciosi si preoti prezenti, a unui mare sobor de ierarhi in frunte cu Patriarhul Teoctist, precum si a personalitatilor din lumea politica si academica, reprezentate la cel mai inalt nivel, intr-o atmosfera desfasurata sub suflarea innoitoare a Duhului.
Inca din programul pastoral anuntat de Mitropolitul Bartolomeu, in cuvantarea de instalare, noua structura mitropolitana a urmarit redinamizarea vietii bisericesti, sub toate aspectele ei, precum si revenirea la "starea de normalitate eclesiala". Acest lucru este evidentiat de cele 5 intruniri de lucru ale Sinodului Mitropolitan, in mai putin de un an, precum si de atitudinile pe care ierarhii ardeleni le-au luat fata de problemele actuale ale Bisericii si societatii: problema dosarelor clerului, prezenta religiei si a icoanelor in scoli, modul cum trebuie facute si acceptate donatiile, relatiile cu Biserica Unita, mostenirea Gojdu, o mai buna comunicare intre eparhii si intensificarea misiunii in parohii.
In acest context de dialog s-au reasezat si raporturile dintre vechea Mitropolia de la Sibiu si noua Mitropolie a Clujului, ambele centre eclesiastice avand misiunea de a contribui la o mai buna pastorire si reprezentare a intereselor credinciosilor ardeleni. Interesul comun in problema mostenirii Gojdu, precum si in asigurarea unui cadru legislativ echitabil, care sa garanteze o stabilitate patrimoniala si o atmosfera de pace interconfesionala au fost temele majore aflate pe ordinea de zi a primei sedinte comune a celor doua sinoade mitropolitane, de la Izvorul Muresului, din 19 septembrie 2006.
Acum, la implinirea unui an, Sinodul Mitropolitan s-a intrunit, pe data de 27 martie 2007, pentru a sasea oara, intr-o sedinta de bilant in care au fost luate in discutie toate realizarile si nerealizarile din punctele majore enuntate in prima sa intalnire de lucru din 11 aprilie 2006.
Actul infiintarii Mitropoliei Clujului a trecut dincolo de importanta si relevanta unui eveniment strict bisericesc, el fiind perceput de credinciosii din cele 8 judete, precum si de cetatenii Clujului ca un eveniment al tuturor, ca o recunoastere a unui statut eclesial de mult meritat. Pentru acest fapt, Mitropolitul Bartolomeu a primit, prin votul clujenilor, titlul de "Clujeanului anului 2006". Aceasta recunoastere isi releva importanta si prin faptul ca a fost motivata, in primul rand, de infiintarea, in anul 2006, a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
Aceasta optiune a clujenilor reprezinta confirmarea asumarii publice a ridicarii Clujului la rang de Mitropolie, lucru care se rasfrange in mod evident asupra cetatii si asupra locuitorilor ei.
Biroul de presa
Sursa: arhiepiscopia-ort-cluj.org
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.