Un nou miting in fata Manastirii Agapia

 

Nemultumiti ca mitingul organizat la inceputul lunii iulie nu a dat rezultat scontat, satenii din Agapia vor sa iasa iar in strada. De aceasta data, spun ei, masurile pe care le vor lua sunt mult mai dure, afirmand ca-si vor da foc in fata lacasului monahal. Prin aceasta masura, satenii vor sa-si arate nemultumirea fata de faptul ca autoritatile nu au luat nici o masura pentru a corecta, in opinia lor, o nedreptate a instantei de judecata care a improprietarit Manastirea Agapia cu terenurile de sub casele lor. Initial, mitingul trebuia sa aiba loc saptamana trecuta, insa autoritatile nu au aprobat masura de protest.


De aceasta data, daca autorizatia va fi eliberata, mitingul va avea loc chiar in ziua in care crestinii ortodocsi o vor sarbatori pe Sfanta Olimpiada, nume purtat si de stareta Manastirii Agapia, Olimpiada Chiriac.

"Ni s-a spus ca nu am primit autorizatie pentru ca am scris in cerere ca vrem sa facem greva impotriva staretei. Am facut o alta cerere si asteptam raspunsul luni. Nu cred ca se poate impotrivi cineva actiunii noastre. Daca nu se va intampla nimic intre timp, vom iesi in strada miercuri. De aceasta data, vom fi mai multi si vom lua si sticle de benizna cu noi, pentru a ne da foc. Probabil, este singurul gest care ii va face pe cei indreptatiti sa ia o masura pentru a repara nedreptatile care ni s-au facut. De ani de zile cerem sa se faca dreptate, iar acest lucru nu se mai intampla. Probabil ca, in Romania, trebuie sa se intample o tragedie pentru ca autoritatile sa intervina in rezolvarea unei probleme grave", a declarat Elena Marin, unul dintre nemultumiti. Se pare ca grosul nemultumitilor a crescut dupa ce, in cursul saptamanii trecute, conducerea manastirii a luat o masura care i-a nemultumit pe localnici. Informatiile noastre arata ca oamenilor li s-a interzis sa-si mai pasca vitele pe terenul manastirii, aspect care a adus noi nemultumiri.


Asadar, celor 40 de familii din satul Agapia, care sunt nemultumite de sentinta judecatoreasca emisa in cursul anului 2002, prin care Manastirea Agapia a fost improprietarita cu suprafata de 49 de hectare de teren care se afla in intravilanul localitatii, sa li se alature si altele. Trebuie spus ca 9 hectare, din cele retrocedate manastirii, se afla sub casele unor sateni din zona care, la randul lor, detin acte pentru terenul pe care il ocupa. In timp ce oamenii nu pot face nimic cu proprietatile lor, sa le vanda sau sa obtina autorizatii de construire, reprezentantii bisericii spun ca terenurile le-au apartinut dintotdeauna. Vinovati ar fi, spun monahii, comunistii care i-ar fi improprietarit ilegal pe satenii care se lupta acum cu manastirea. Ce va iesi din toata aceasta poveste ramane de vazut. Cert este ca autoritatile locale si cele judetene cauta solutii pentru aplanarea conflictului. Una dintre acestea ar fi aceea ca manastirea sa accepte un alt teren in schimbul celor 9 hectare care se afla sub casele oamenilor. Cum pana acum oamenii bisericii nu au dat nici un semn la propunerea facuta, inseamna ca varianta nu va fi acceptata.

 

Sursa: monitorulneamt.ro

 

.

22 Iulie 2007

Vizualizari: 1867

Voteaza:

Un nou miting in fata Manastirii Agapia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE