Vietile sfintilor mucenici

 

Sfintii Martiri Constantin Brancoveanu, fiii acestuia - Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache

Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688 si 1714, s-a nascut in 1654. Se inrudea cu voievozii Matei Basarab (prin tata) si Serban Cantacuzino (prin mama). Va fi cat mai instruit, in adolescenta, prin grija unchiului sau matern, stolnicul Constantin Cantacuzino, cel mai invatat roman din vremea aceea. Ii va urma la domnie lui Serban Cantacuzino, prin grija caruia a fost editata, in 1688, Biblia de la Bucuresti, prima Sfanta Scriptura integrala in limba romana si, totodata, model de limba literara.


Neputand suporta dependenta fata de Imperiul Otoman, care-i numea, ii mazilea, sau chiar ii ucidea pe domnii pamanteni din Moldova si din Tara Romaneasca, domnul Tarii Romanesti, Constantin Voda Brancoveanu urmarea pe ascuns sa se desprinda de suzeranitatea otomana.

Sultanul Ahmed al III-lea, luand cunostinta de "uneltirile" voievodului roman, hotaraste lichidarea acestuia. Trimite la Bucuresti trupe care-l aresteaza pe Constantin Brancoveanu, dimpreuna cu fiii sai minori - Constantin, Stefan, Radu si Matei si cu sfetnicul Ianache. Sultanul il asigura pe Voda de crutarea celor sase vieti daca vor abjura credinta crestina si vor trece la mahomedanism. Respingand oferta injositoare, atat voievodul Constantin Brancoveanu cat si fiul sau, printul Constantin au fost torturati vreme de patru luni, incepand din Saptamana Patimilor pana la 15 August 1714, cand sunt decapitati toti sase, primind cununi de mucenici de la Tatal Ceresc, adevaratul Dumnezeu. Trupurile celor sase mucenici au fost, apoi, aruncate de turci in mare, de unde aveau sa fie scoase si inhumate in taina de cativa crestini anonimi. Dupa sase ani, in 1720, doamna Marica, vaduva voievodului martir, a adus toate osemintele in tara si le-a inmormantat in biserica Sfantul Gheorghe Nou, din centrul Bucurestiului, unde o candela sta aprinsa incontinuu. Atat bisericile Sfantul Gheorghe Nou si Domnita Balasa (dupa numele uneia dintre fiicele domnitorului martir) din Capitala cat si alte multe biserici si manastiri din toate Principatele Romane au fost ctitorite de marele domn evlavios, Constantin Brancoveanu.
Odata cu disparitia lui Constantin Brancoveanu, turcii inaugureaza epoca domniilor fanariote si in Tara Romaneasca, la fel ca in Moldova, unde primul domn fanariot fusese inscaunat cu trei ani mai devreme, in 1711, cand Dimitrie Cantemir, invins la Stanilesti de turci, se refugiase in Rusia, la curtea tarului Petru I.


Mihai Stere DERDENA

 

Sursa: Ziarul Prahova

.

16 August 2007

Vizualizari: 1777

Voteaza:

Vietile sfintilor mucenici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE