Zeci de biserici si manastiri isi serbeaza astazi hramul

Biserica Ortodoxa praznuieste pe 29 august Taierea cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul, zi de post si de rugaciune profunda. Cu acest prilej, mai multe biserici parohiale si manastiri din tara isi sarbatoresc hramul.

Dupa cum informeaza Ziarul Lumina, in Bucuresti, singura biserica ce poarta hramul "Taierea cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul“ este biserica Parohiei "Sfantul Ioan - Piata“, din Protoieria III Capitala. Construita in anul 1774, pe vechea strada Serban Voda, in apropiere de Podul Beilicului, de peste raul Dambovita, biserica este unul dintre lacasurile translate in vremea perioadei comuniste pentru a fi salvate de la demolare. In fiecare an sunt marcate aici si celelalte sarbatori in cinstea Sfantului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului: zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), prima si a doua aflare a capului (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai). De asemenea, in Arhiepiscopia Bucurestilor isi sarbatoresc astazi hramul Parohia Magureni 2, din Protoieria Campina, si Parohia Radila, din Protopopiatul Ploiesti.

Lacasuri monahale din Arhiepiscopia Iasilor, in vesminte de sarbatoare

Dintre manastirile din Arhiepiscopia Iasilor, Manastirea Secu, din judetul Neamt, isi sarbatoreste astazi hramul istoric. Sarbatoarea Manastirii Secu va continua vineri seara, cand sunt praznuiti Sfantul Varlaam, mitropolitul Moldovei, canonizat in 2007, moastele sale fiind adapostite de aceasta manastire, si Sfantul Ierarh Ioan de la Rasca si Secu, episcopul Romanului, canonizat in anul 2008, pe 5 iunie, alaturi de alti sfinti nemteni. De asemenea, isi sarbatoreste astazi al doilea hram si Manastirea Barnova, ctitoria lui Miron Barnovschi. Constructia Manastirii Barnova a inceput in anul 1626, iar conceptia arhitectonica a bisericii de la Barnova poate fi pusa in legatura cu primul sau hram, "Sfantul Gheorghe“. Al doilea hram al bisericii, "Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul“, trebuie pus in legatura cu sfarsitul tragic al lui Miron Barnovschi, de la Istanbul (2 iulie 1633).

O singura biserica din Iasi are hramul "Taierea cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul“, aceasta fiind situata pe str. I. C. Bratianu nr. 14. Constructia Bisericii "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul“ din Iasi a inceput in timpul domniei lui Miron Barnovschi, care a murit la Constantinopol, fiind continuata de domnitorul Vasile Lupu. In Biserica "Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din Iasi se pastreaza mai multe obiecte de valoare, printre care catapeteasma, in componenta careia se afla mai multe icoane din secolul al XVII-lea. In Arhiepiscopia Iasilor isi sarbatoresc astazi hramul si bisericile din: Ciortesti, Poiana, Coropceni (Protopopiatul Iasi 2); Giugesti (Protopopiatul Pascani); Bicaz, Izvorul Alb, Gura Vaii Vale si Gura Vaii Deal (Protopopiatul Piatra Neamt); Davideni, Rabaia, Vanatori Neamt (Protopopiatul Targu Neamt) si Bucecea (Protopopiatul Dorohoi). Alte biserici din Moldova in haine de sarbatoare sunt in localitatea Arbore, in orasul Siret si in satul Ruseni (Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor). Si Biserica "Sf. Ioan“ din Vaslui, ctitoria Sfantului Voievod Stefan cel Mare, este astazi in sarbatoare (Episcopia Husilor).

Sarbatoare si in Constanta si Vrancea

Manastirea "Sfantul Ioan Botezatorul“ din comuna Lipnita, judetul Constanta, isi serbeaza de asemenea hramul. De Taierea cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul isi praznuieste hramul si Schitul "Sfantul Ioan“ din Vrancea, aflat in apropierea orasului Panciu. Existenta schitului este legata de Manastirea Brazi. In 1815, staretul Daniil a reorganizat manastirea mare si a mutat o biserica din lemn mai la deal de Manastirea Brazi, "intre vii“, unde s-a nascut un nou schit. Acest schit se bucura de o faima isihasta, fiind cunoscut in istorie pentru viata sobra si smerita pe care parintii de odinioara o aveau.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

29 August 2013

Vizualizari: 403

Voteaza:

Zeci de biserici si manastiri isi serbeaza astazi hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE