Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul se afla pe latura nordica a Soselei Pantelimon, in apropiere de intersectia acesteia cu Soseaua Fundeni. Biserica a fost construita pe un teren donat, in anul 1924, de familia Ion si Maria Petrescu, cu contributia enoriasilor parohiei si din initiativa preotilor Vasile Ionescu si Dumitru Popescu.

Ghita Popescu a realizat pictura murala in anul 1935 iar pictorii Virginia Videa si Gheorghe Zaharia au restaurat-o, in anul 1992. Biserica a suferit avarii la cutremurele din anii 1977 si 1986, fiind consolidata in anii 1990-1992, prin staruinta preotului paroh Ilie Robojescu si a preotului C. Babatie, cu ajutorul membrilor consiliului parohial si a enoriasilor.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Biserica s-a resfintit la data de 25 octombrie 1992, de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 2002 a fost rezugravita la exterior, fiind repictate medalioanele cu icoane de sfinti, situate in registrul superior al fatadelor, iar la 12 octombrie 2003 a fost resfintita de catre Prea Sfintitul Episcop Vincentiu Ploiesteanu.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Constructia are un plan triconc, cu dimensiunile de 29 x 9,60 x 16 metri, cu o turla pe naos si doua turnuri-clopotnita mai mici peste pronaosul supralargit. Acoperisul, in patru ape, este invelit cu tabla si prelungit cu streasina puternic evazata, peste o cornisa cu multiple profiluri. Deasupra acoperisului se ridica bazele patrate, ornamentate, ale celor trei turle octogonale.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Turla principala are ferestre inguste, terminate arcuit, cu ancadramente dreptunghiulare din muluri intretaiate la partea superioara, peste care se afla un rand de ocnite. Fatadele sunt impartite de un brau dublu format din toruri suprapuse, in doua registre: cel inferior mai inalt, cu ferestrele inguste, ornat cu firide pe fetele absidelor; registrul superior cuprinde o friza de ocnite pictate cu chipuri de sfinti, desfasurata perimetral.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Intrarea in biserica se face traversand pridvorul cu trei arce in plin cintru pe fatada principala si cate unul lateral, sprijinite pe coloane masive de zidarie si coloane angajate plinurilor de colt. Pridvorul are parapet plin si a fost inchis ulterior cu tamplarie metalica.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Portalul de intrare in pronaos poarta deasupra pisania, alaturi de icoana hramului, iar lateral acestuia se afla icoanele Sfintilor Petru si Pavel. Toate icoanele acestor sfinti au fost lucrate in mozaic de catre Emil Bolos.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Pe peretele de apus al pronaosului, sunt zugravite icoanele Sfintilor Sofronie si Dimitrie Basarabov. In partea din fata a pronaosului, o scara in spirala din beton, conduce la cafasul situat deasupra. Acesta se sprijina spre naos, pe trei arcade inegale: cea centrala mai larga, "en anse de panier", cele laterale mai mici, semicirculare, rezemate pe stalpi de sectiune patrata.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

La nivelul superior al cafasului, se afla o arcada centrala trilobata si doua deschideri laterale care se inscriu in bolta semicilindrica ce acopera prima parte a naosului. In zona centrala, se ridica turla Pantocrator, sprijinita prin intermediul pandantivilor pe cele patru arce inalte, in plin cintru.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Iconostasul, ridicat din zid, este decorat cu motive vegetale in relief si cuprinde randurile de icoane imparatesti, Deisis, Icoanele apostolilor si Crucea Rastignirii pe coronament. Perimetral, sunt asezate stranele sculptate in lemn si cele doua jilturi arhieresti.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

In incinta acesteia se afla o clopotnita alcatuita din patru coloane corintice din piatra, care sustin un cadru metalic pentru clopot. Biserica, aflata acum la limita trotuarului, este amplasata intr-o incinta plantata, ramasa intre blocurile de locuinte realizate in anii 1980.

Intre anii 2001-2002, biserica a desfasurat un program de ajutorare pentru copii, prin preotul Ilie Robojescu, cu ajutorul Ambasadei Greciei si al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane. Odata cu finele anului 2008, aceasta isi va incheia si lucrarile de restaurare, incepute in toamna.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 6985

Voteaza:

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul 4.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Tiberiu-Ionut BanuPostat la 2009-06-26 20:11

    este o biserica foarte frumoasa! Sa ne rugam Sfantului Ioan Botezatorul sa mijloceasca pentru noi la Bunul nostru Dumnezeu!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE