Zi de hram la Biserica Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti

 

Sute de credinciosi s-au inchinat, ieri si astazi, la moastele Sfantului Spiridon de la Biserica "Sfantul Spriridon Nou" din Capitala, cu ocazia hramului acestui sfant lacas.

 

Sfanta Liturghie a fost savarsita astazi de catre P.S. Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti.

 

In cuvantul de invatatura, P.S. Episcop Varsanufie a evocat momente din viata Sfantului Ierarh Spiridon, care s-a nascut in Cipru si care a ajuns foarte cunoscut ca Episcop al Trimitundei, suferind insa chinuri si osandire din cauza credintei sale crestine. A fost amintita cu acest prilej si minunea savarsita de Sfantul Ierarh Spiridon la Primul Sinod Ecumenic:

 

"Atunci cand un mare pericol se nascuse si ameninta foarte tare Biserica lui Hristos, la chemarea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, cand s-au adunat 318 episcopi, sfinti, din toate colturile lumii la Primul Sinod Ecumenic, acolo unde a fost condamnata erezia lui Arie, care nu-l recunostea pe Hristos ca fiind Fiul lui Dumnezeu, acolo deci, sfinti mari ca Sfantul Atanasie si ca Sfantul Nicolae dar mai ales ca Sfantul Spiridon au marturisit ca Dumnezeu este Unul dupa Fiinta Sa insa Intreit in Persoane: Tatal, Fiul si Sfantul Duh, asa cum marturisim noi, iubiti frati si iubite surori, in fiecare Sfanta Liturghie atunci cand rostim Crezul. Ca sa inteleaga cei care erau de fata cum Dumnezeu este Unul dar se manifesta Intreit, Sfantul Ierarh Spiridon a savarsit o minune mare: a luat o caramida si, strangand-o, in mana sa a ramas tarana, a curs apa din ea si s-a ridicat foc. Si a explicat ca, asa cum caramida este una singura dar elemenetele ei sunt acestea trei: pamant, apa si foc ( pamantul care a fost framantat cu apa si ars in foc), asa si Dumnezeu este Unul singur dar se manifesta Intreit, Tatal creand lumea, Fiul mantuind-o si scapand-o din pacate iar Duhul Sfant, sfintind-o."

 

Sfantul Ierarh Spiridon este cunoscut ca un mare facator de minuni. Dumnezeu l-a invrednicit cu darul acesta mare spre mangaierea celor care-i cereau ajutorul dar si spre slava sa. Sfantul Ierarh Spiridon in vreme de seceta, rugandu-se la Dumnezeu, a adus ploaie asa cum odinioara Sfantul Ilie adusese ploaia peste pamant. A fost ocrotitor al saracilor si grabnic ajutator al celor bolnavi.

 

Biserica "Sfantul Spiridon Nou" de pe Calea Serban Voda, unde se afla o particica din moastele Sfantului pe care-l praznuim astazi, a scapat prin minune de la pieire in anii comunismului, moment evocat de asemenea de catre P.S. Varsanufie Prahoveanul:

 

"Cred ca pentru Bucuresti cea mai mare minune pe care a facut-o Sfantul Ierarh Spiridon este aceasta, ca l-a ajutat pe Patriarhul Teoctist ca sa salveze de buldozerele comuniste aceasta biserica atat de mare, care este indragita de toti ierarhii, pentru ca, de obicei, in aceasta catedrala se fac hirotonirile de episcopi. Numai ajutorul Sfantului Spiridon a facut ca aceasta biserica sa ramana in picioare. In mod deliberat, atunci cand s-a sapat tunelul pentru metrou, sapaturile s-au facut foarte aproape de biserica aceasta, in asa fel incat desprinzandu-se sau crapandu-se sa se gaseasca un motiv ca sa fie demolata. Si, intr-adevar, tot altarul s-a desprins de biserica si de-acum era un prilej bun pentru ca sa se porunceasca demolarea acestei sfinte biserici. Rugandu-se Sfantului Ierarh Spiridon, Patriarhului Teoctist i s-a adus in gand ca poate salva aceasta biserica daca o va transforma in paraclis pentru Facultatea de Teologie, care este foarte aproape, si a atasat toate actele de consolidare ale bisericii proiectului deja aprobat de catre ministerul cultelor de atunci pentru restaurarea Facultatii de Teologie. Iar cei care doreau demolarea bisericii, trecand pe aici si vazand schele la Biserica Sfantul Spiridon, numaidecat au sunat la Culte si au trimis pe cineva ca sa vada ce se intampla. Cand acestia au sunat la Patriarhie, Prea Fericitul Teoctist le-a spus: "Noi avem aprobare de la dvs", desi aprobarea nu exista. Si cand au vazut ca proiectul de consolidare si restaurare a acestei biserici era anexat, facea parte din dosarul aprobat pentru Facultate n-au mai avut ce sa zica.  De-atunci in aceasta biserica se slaveste si se aminteste si aceasta minune pe care a facut-o Sfantul Ierarh Spiridon, salvand catedrala aceasta reprezentativa de la o asemenea urgie. Una dintre bisericile pe care le avea Sfantul Ierarh Spiridon in Bucuresti n-a scapat insa de buldozerele comuniste dar imediat dupa Revolutie, bisericuta de la Piata Natiunilor Unite, s-a reconstruit. De unde vedem ca Sfantul Ierarh Spiridon, marele facator de minuni, niciodata nu trece cu vederea pe cei care-i cer ajutorul."

 

.

12 Decembrie 2007

Vizualizari: 3895

Voteaza:

Zi de hram la Biserica Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE