Ziua Culturii Nationale

Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Nationale. Presedintele Romaniei a semnat decretul de promulgare a Legii pe 6 decembrie 2010, aceasta fiind publicata in M.O. nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Aceasta zi se doreste a fi una in care romanii de pretutindeni ii cinstesc pe cei care, de-a lungul timpului, au contribuit la ctitorirea spiritualitatii si culturii noastre. In chip simbolic, Ziua Culturii Nationale coincide cu cea in care s-a nascut Eminescu.

Ziua Culturii Nationale va fi marcata si in Aula Academiei Romane unde, incepand cu ora 11:00, va avea loc o Sesiunea dedicata Zilei lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale.

Evenimentul este organizat de Sectia de Filologie si Literatura, Sectia de Stiinte Istorice si Arheologie si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta.

Vor participa la dezbateri academicienii Ionel Haiduc (presedintele Academiei Romane), Dan Berindei (vicepresedinte al Academiei Romane), Dinu C. Giurescu, Nicolae Breban, Ion Aurel Pop, Mihai Cimpoi si Eugen Simion, iar actorul Dorel Visan va sustine un recital din poezia lui Mihai Eminescu. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate operele fundamentale aparute in anul 2012 si vor fi acordate Premiile Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta.

Anul acesta, pe 15 ianuarie 2013, se implinesc 163 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani la 15 ianuarie 1850. Este al VII-lea din cei 11 copii ai caminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de tarani romani din nordul Moldovei si al Ralucai Eminovici, nascuta Jurascu, fiica de stolnic din Joldesti. Isi petrece copilaria la Botosani si Ipotesti, in casa parinteasca si prin imprejurimi, intr-o totala libertate de miscare si de contact cu oamenii si cu natura. Aceasta stare o evoca cu adanca nostalgie in poezia de mai tarziu (‘Fiind baiat’ sau 'O, ramii').

De asemenea, pe „Aleea scriitorilor” din Cimitirul Bellu, unde se afla mormantul poetului, va fi oficiata, de la ora 10.00, o slujba pomenire pentru cel care a contribuit in mod esential la construirea istoriei literaturii romane si la dezvoltarea limbii noastre literare moderne.

Sursa: basilica.ro

15 Ianuarie 2013

Vizualizari: 510

Voteaza:

Ziua Culturii Nationale 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Ziua Culturii Nationale

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE