Ziua inhumarii PF Teoctist, doliu national, a decis Guvernul


Ziua inhumarii PF Teoctist, doliu national, a decis Guvernul


Ziua funeraliilor Patriarhului Teoctist va fi decretata zi de doliu national, potrivit comunicatului remis luni de Guvern agentiei NewsIn, prin care premierul Tariceanu exprima "profundul regret" pentru moartea Patriarhului, in numele Executivului.

Redam integral comunicatul remis de Guvern:
"Este un moment de adanca tristete pentru noi toti. Astazi Romania a pierdut una dintre personalitatile sale luminoase, un om de mare intelepciune care a pus intotdeauna tara si Biserica mai presus de orice interes personal.

Dincolo de personalitatea Sa speciala, ca intai statator al Bisericii noastre nationale sunt profund marcat de cuvintele sale blajine si atat de intelepte, de spiritul sau care a inspirat ani de-a randul pe romani.

Am avut privilegiul de a-l intalni si de a discuta cu Parintele Patriarh.

Intelept, sfatos cu un simt de observatie extraordinar, am gasit de fiecare data in privirea sa afectiunea si dorinta de a face bine semenilor sai.

Am invatat din indemnurile sale cat de importanta este apropierea sufleteasca de oameni, mai ales de cei nevoiasi. Fiecare intalnire cu Parintele Patriarh a insemnat un indemn de a ne respecta si de a ne ajuta aproapele nostru, de a respecta si sprijini cu toata daruirea pe toti romanii.

Vom pastra acest indemn ca o taina spirituala de mare pret. Impartasesc tristetea imensa a poporului roman din aceste zile si vom pastra vie amintirea vietii exemplare a Parintelui Patriarh.

In numele Guvernului Romaniei doresc sa exprim profundul nostru regret pentru imensa pierdere a Bisericii Ortodoxe Romane, a milioanelor de credinciosi crestini-ortodocsi.

Vom fi cu totii alaturi in aceste clipe de tristete. Pentru ziua funerarilor, ce va fi decisa de ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, ne vom reculege cu totii cu piosenie ca zi de Doliu National.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!".

Anterior, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, anuntase ca Guvernul va discuta in sedinta de miercuri situatia creata la Biserica Ortodoxa Romana dupa decesul Patriarhului Teoctist, inclusiv posibilitatea de a decreta doliu national.

Ministrul culturii a spus ca vestea decesului Patriarhului a fost o surpriza pentru toata lumea si a creat "sentimentul unei disparitii importante, pe care cu greu vom putea sa ne-o stergem din minte".

"Patriarhul a fost indiscutabil o mare personalitate a bisericii ortodoxe si as spune ca si a mediului social romanesc in ultimii 20 de ani, a reusit lucruri importante si, lucrul cel mai valoros, in afara grijii sale si preocuparii permanente pentru mai binele clericilor, pentru refacerea dupa Revolutie a unor lacasuri de cult ortodoxe, mi s-a parut viziunea sa economica si sa nu uitam faptul ca prin contributia sa importanta am asistat in 1999 la prima vizita a Suveranului Pontif intr-o tara ortodoxa (Papa Ioan Paul al-II-lea - n.r.)."

Ministrul s-a declarat convins ca Biserica ii va continua "lucrarea si realizarile exceptionale". De asemenea, Iorgulescu a spus ca secretarul general al guvernului l-a rugat, din partea premierului Tariceanu, sa ia legatura cu Patriarhia pentru a-i acorda sprijinul.

Sursa: ziare.com

.

30 Iulie 2007

Vizualizari: 1523

Voteaza:

Ziua inhumarii PF Teoctist, doliu national, a decis Guvernul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE