Ziua Nationala a Imnului sarbatorita la Ramnicu Valcea

In intreaga tara a fost sarbatorita ieri Ziua Imnului National. Aceasta zi a fost proclamata prin Legea nr. 99 din 1998 si se sarbatoreste in fiecare an la data de 29 iulie. Cu acest prilej sunt organizate ceremonii militare si religioase, iar fanfarele sustin concerte in parcuri si in locuri publice cu semnificatie istorica.

La Ramnicu Valcea ceremonia a avut loc in Parcul Zavoi si a debutat cu o procesiune solemna ce a defilat pe traseul: Primaria municipiului Ramnicu Valcea, biserica „Toti Sfintii”, unde s-au sfintit steagurile, casa memoriala „Anton Pann” si Parcul Zavoi.



Actorii Teatrului „Ariel“ din municipiu au incercat sa redea ramnicenilor imaginea de demult a „pasoptistilor”, care, in urma cu 165 de ani, s-au unit si au cantat pentru prima oara „Destepta-te, romane!“. Acestia au defilat imbracati in haine de epoca si au salutat multimea strigand: „Dreptate si Fratie!“, la fel cum salutau si revolutionarii de la 1848.
Coloana oficiala din care au facut parte si autoritatile locale s-a deplasat pana la intrarea in Parcul Zavoi, facand un scurt popas la Biserica „Toti Sfintii” unde un sobor de preoti, condus de Pr. Constantin Carstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Ramnicului, a sfintit drapelul. Urmatorul popas a fost in fata Casei Memoriale „Anton Pann“ unde a locuit cel care a asternut pe hartie versurile devenite peste ani cel mai frumos strigat de libertate al romanilor, Imnul National.

In Parcul Zavoi a fost oficiata o slujba de Te Deum de un sobor de preoti in frunte cu Parintele Ioan Predescu, Consilier Social-misionar al Arhiepiscopiei Ramnicului, delegat al Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Gherasim.

Alocutiunile despre semnificatia evenimentului au fost rostite de catre Primarul interimar al municipiului Ramnicu Valcea, Ion Gigi Matei, Prefectul judetului Valcea, Mircea Nadolu si Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea. Ceremonialul s-a incheiat cu intonarea imnului „Desteapta-te, romane!“, de catre Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, condus de Maestrul dirijor Mihail Stefanescu, Directorul Filarmonicii, Zavoiul rasunand ca si in urma cu 165 de ani.

La eveniment au mai fost prezenti alaturi de oficialitatile de stat centrale si locale, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere si numerosi ramniceni.

Din anul 1998, la initiativa Senatului, ziua de 29 iulie a devenit Ziua Imnului National. "Desteapta-te romane!" a fost ales imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, Imnul National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991. Conform Constitutiei Romaniei, Imnul national este considerat simbol national, alaturi de Drapelul tricolor, Stema tarii si Sigiliul statului.

Simbolistica lui nationala si rolul jucat in momentele cheie ale istoriei romanesti, Razboiul de Independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial si Revolutia din Decembrie 1989, au facut ca optiunea noului regim democratic de la Bucuresti sa se indrepte dupa 1989 catre creatia lui Andrei Muresanu si Anton Pann.

Imnul national are 4 strofe, selectate din cele 11 ale poeziei „Un rasunet”, al carui autor este poetul Andrei Muresan, muzica fiind compusa de Anton Pann.


Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2013

Vizualizari: 729

Voteaza:

Ziua Nationala a Imnului sarbatorita la Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE