Ziua Sfantului Grigorie Teologul in scoala de la Cosuna

Seminarul Teologic din Craiova și-a prăznuit patronul duhovnicesc: Ziua Sfântului Grigorie Teologul în şcoala de la Coşuna

Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și-a serbat hramul luni, 25 ianuarie. Programul special dedicat cinstirii Ocrotitorului spiritual a debutat cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii săvârșită în paraclisul Seminarului Teologic de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei împreună cu părinţii profesori ai seminarului.

Urmând unei frumoase tradiţii, profesorii, elevii, binefăcătorii şi ostenirotirii Seminarului Teologic din Craiova au adus cinstire Sfântului Grigorie Teologul, patronul acestei venerabile vetre de teologie ortodoxă. Cu acest prilej, în mijlocul tinerilor seminarişti a poposit IPS Părinte Irineu, alături de PS Părinte Nicodim, care au slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la altarului paraclisului şcolii. În cadrul slujbei, directorul instituţiei, diac. prof. dr. Angel Cristian Stăiculescu, a primit rangul de arhidiacon, iar profesorul de istorie, Emil Manea, a fost hirotonit diacon.

“Model de sfințenie și de viață dedicată cu totul lui Dumnezeu”
În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit a vorbit despre viața și învățătura patronului spiritual al Seminarului Teologic din Craiova. „Sfântul Grigorie Ierarhul, strălucit și îndumnezeit, care a pătruns cu mintea sa tainele dumnezeirii, este modelul de sfințenie și de viață dedicată cu totul lui Dumnezeu, model de învățător, de dascăl, de cărturar, de om care a apărat dreapta credință în vremurile grele, de încercare a Bisericii împotriva ereziilor și mai ales a ereziilor ariene și semiariene. Așadar, Sfântul Grigorie este arhiereul Mântuitorului Iisus Hristos în primul rând. Este acela care a urmat îndeaproape pe Domnul, așa cum a spus Mântuitorul și cum a îndemnat pe Sfinții Apostoli ca să-I fie următori, ca să facă cele pe care le-a poruncit. Duhul Sfânt i-a fost totdeauna călăuzitor pentru că, dacă Duhul Sfânt găsește un loc prielnic printre oameni, într-aceia așează toate darurile Sale”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Părintele Mitropolit Irineu a subliniat totodată rolul pe care Sfântul Grigorie l-a avut în apărarea dreptei credințe. „Sfântul Părinte este omul cu toate calitățile unui fiu al Bisericii și al Împărăției Cerurilor. Ca om al Bisericii, a fost ales să îi păstorească pe credincioși, să fie pildă de jertfă, pentru că arhiereul este ales dintre oameni, aduce jertfă Mântuitorului Iisus Hristos și pentru sine și pentru ei, dar în același timp se și jertfește pentru credincioși … Așa se face că Sfântul Grigorie a învăţat din familie această iscusință de a fi întru totul în slujirea Mântuitorului Iisus Hristos. El a continuat să fie permanent în legătură cu Biserica, cu confrații săi, în primul rând cu Sfântul Vasile cel Mare și cu alți ierarhi de seamă, Grigore de Nyssa, și alți Părinți ai Bisericii noastre. Alături de dânşi a înflorit într-o perioadă deosebit de grea a Bisericii. Pe toţi aceştia, deopotrivă cu Sfântul Grigorie Teologul, îi putem socoti astăzi drept: stâlpi ai ortodoxiei, Părinți ai Bisericii, mari dascăli ai lumii și ierarhi”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi slujitorii acestui aşezământ de învăţământ teologic trecuți la Domnul.

Moment festiv în cinstea sfântului ocrotitor
Programul de sărbătoare a continuat în sala de festivităţi a şcolii cu tradiționala serbare. În cadrul momentului festiv, elevii seminariţi au cuprins o expunere despre viața și opera Sfântului Grigorie Teologul, o scenetă religioasă, precum și recitaluri de poezii și muzică. Frumoasele armonii au fost oferite publicului de corala seminarului, dirijată de profesorul Victor Șapcă. Momentele artistice au fost completate de intervenţia corului Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova, coordonat de prof. Mihai Mihăiescu.

Gabriela Firu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

Pe aceeaşi temă

26 Ianuarie 2016

Vizualizari: 205

Voteaza:

Ziua Sfantului Grigorie Teologul in scoala de la Cosuna 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Grigorie Teologul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE