Biserica lui Bucur, legenda si prezent


Intemeierea orasului Bucuresti se pierde undeva in timpuri imemoriale. Legenda vorbeste de un anume cioban Bucur, care ar fi fondat orasul si ulterior i-a dat numele Bucuresti. Tot din acele vremuri a ramas si o mica bisericuta ce-i poarta numele, ea fiind cunoscuta ca “Biserica lui Bucur ciobanul”. Potrivit traditiei orale, se presupune ca aceasta biserica a fost zidita de catre Mircea cel Batran, in anul 1416. Dovezile istorice atesta ca lacasul este zidit in secolul XVII si refacut la inceputul celui de al XVIII-lea veac.

Se mai crede ca aceasta bisericuta era gropnita marii manastiri Radu Voda, fiindca se afla in spatele acesteia si pentru ca are hramul Sfintilor Atanasie si Chiril, patronii de obste ai cimitirelor si capelelor. Se zice ca aceasta bisericuta a fost “inima spirituala” a primei asezari umane ce a fost constituita aici de vestitul cioban. La inceput se presupune ca a fost din lemn deoarece, pe aceste locuri, se intindea, pana la Dunare, vestita padure a Vlasiei. Sfantul lacas a fost asezat pe un loc inalt, asa cum este obiceiul bisericesc, langa apa Dambovitei unde era asezat satul primordial. De dimensiuni modeste, dar bine proportionata, constructia este dominata de o turla simpla, cu streasina larga ca o ciuperca, acoperita cu sindrila ca si intreaga constructie. Stilul rustic al constructiei, cu un pridvor ca prispa unei case taranesti, da un aspect de un rar pitoresc acestui lacas. Usa si ferestrele au incadramente din piatra sculptata, aplicate cu prilejul renovarii din 1909-1910. Intrarea se face printr-un pridvor cu arcade sustinute de stalpi subtiri din lemn. Actuala constructie de caramida, dupa cum atesta o insemnare de pe tampla, dateaza de la 1705. In interior, pe peretii varuiti in alb sunt expuse icoane vechi pe lemn, sticla, metal, servete cu broderii taranesti. Catapeteasma are numai o usa diaconeasca, in partea stanga a usilor imparatesti, iar una dintre icoane este datata 8 februarie 1705. Tampla este din lemn cioplit cu barda, cu brauri late avand motive florale. Stranele din lemn masiv, rabatabile, au o taietura deosebita.
Biserica Bucur impresioneaza prin simplitatea si puritatea elementelor decorative, prin infatisarea mandra si sigura, care da un aspect pitoresc acestui lacas, de o tinerete parca vesnica.

.

16 Ianuarie 2006

Vizualizari: 3867

Voteaza:

Biserica lui Bucur, legenda si prezent 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE