Ca si pana acum, Biserica ramane institutia in care romanii au cea mai mare incredere


Alianta D.A. PNL-PD conduce in topul preferintelor electorale ale romanilor, fiind creditata cu 50% din intentiile de vot, potrivit unui sondaj INSOMAR dat publicitatii ieri.

Pe locul al doilea se situeaza PSD cu 28% din intentiile de vot, fiind urmat de PRM - 11%, UDMR - 5%, PNG - 1%, PC - 1%.

Daca PNL si PD ar candida separat in alegerile parlamentare, 58% dintre persoanele intervievate au declarat ca ar vota cu PD, in timp ce 39% ar vota cu PNL.



In ceea ce priveste activitatea lui Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei, 47,9% dintre cetateni se declara destul de multumiti si 12% foarte multumiti. Destul de nemultumiti sunt 26,6% si foarte nemultumiti - 13,5%. De asemenea, in privinta activitatii lui Calin Popescu Tariceanu in calitate de prim-ministru, 36,2% dintre respondenti au spus ca sunt destul de multumiti, in timp ce 35,8% sunt destul de nemultumiti. 23,5% s-au declarat foarte nemultumiti, in timp ce 4,5% afirma ca sunt foarte multumiti de prestatia primului-ministru. Referitor la activitatea guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, 39,9% dintre romani sunt destul de nemultumiti, 22,4% sunt foarte nemultumiti si 33,8% sunt destul de multumiti. Foarte multumiti sunt 3,9%.

In opinia romanilor, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu nu se inteleg prea bine, 45% dintre cei chestionati exprimand aceasta opinie. 33% dintre respondenti sunt de parere ca presedintele si premierul se inteleg in general bine si 19% considera ca cei doi nu se inteleg deloc.

Presedintele Traian Basescu conduce in topul increderii in personalitatile politice, 38,6% dintre romani afirmand ca au destul de multa incredere in seful statului, si 18% ca au foarte multa incredere. Liberalii Mona Musca si Theodor Stolojan ocupa locurile 2 si 3 in topul increderii, ei beneficiind de destul de multa incredere din partea a 35,5% dintre persoanele intervievate si de foarte multa incredere din partea a 13%, respectiv 11,4%. Acestia sunt urmati de Mircea Geoana - 32% destul de multa incredere si 6,2% foarte multa; Calin Popescu Tariceanu - 27,1% destul de multa incredere si 4,2% foarte multa; Monica Macovei - 22,6% destul de multa incredere si 5,2% foarte multa; Emil Boc - 23,2% destul de multa incredere si 3,9% foarte multa; Adrian Nastase - 21,2% destul de multa si 4,3% foarte multa. Pe urmatoarele locuri se situeaza in ordine: Mihai-Razvan Ungureanu, Vasile Blaga, Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Eugen Nicolaescu, Mircea Miclea, Bogdan Olteanu.

Biserica este institutia in care romanii au cea mai mare incredere, 48,2% dintre cetateni au foarte multa incredere si 38% au multa incredere in Biserica.

Armata se situeaza pe al doilea loc in topul increderii populatiei, 48,2% dintre persoanele intervievate afirmand ca au multa incredere si 30,2% foarte multa, in timp ce mass-media se situeaza pe al treilea loc cu 47,9% multa incredere si 13,7% foarte multa. In ceea ce priveste Justitia, 51% dintre cetateni sunt de parere ca nu functioneaza prea bine in prezent, iar 20% ca nu functioneaza deloc bine. 21% dintre cei chestionati considera ca Justitia functioneaza destul de bine.

Parlament unicameral si vot uninominal
Romanii nu se declara interesati sa participe la un referendum pentru a trece de la un parlament cu doua camere la sistemul legislativ unicameral, potrivit sondajului INSOMAR, 25% dintre cetateni afirmand ca acest aspect ii intereseaza in mica masura si 21% ca ii preocupa in foarte mica masura sau deloc.

Pe de alta parte, 15% dintre persoanele intervievate se declara interesate in foarte mare masura de un astfel de referendum, iar 23% - in destul de mare masura. Totodata, 23% dintre respondenti considera ca un astfel de referendum ar fi necesar in mica masura si 21% - in foarte mica masura sau deloc, in timp ce 21% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca o consultare populara pe aceasta tema ar fi necesara in mare masura, iar 15% - in foarte mare masura.

Romanii apreciaza in proportie de 46% ca parlamentul ar trebui sa aiba o singura camera legislativa, in vreme ce 19% dintre cetateni cred ca ar fi mai bine ca parlamentul sa aiba doua camere. Pentru 16% dintre intervievati aceasta chestiune este lipsita de importanta si nu ii preocupa.

In ceea ce priveste schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, 22% dintre respondenti au declarat ca sunt de acord in foarte mica masura cu acest lucru, iar 21% - in mica masura. Legat de acelasi subiect, 20% dintre persoanele intervievate au spus ca sunt de acord in foarte mare masura cu aceasta schimbare, iar 16% - in mare masura.

In ceea ce priveste votul uninominal, 81% dintre romani spun ca ar prefera la urmatoarele alegeri parlamentare sa voteze fiecare candidat in mod individual, in timp ce 19% ar dori sa voteze o lista de candidati propusa de un partid. Totodata, 89% dintre romani sunt de parere ca presedintele trebuie sa fie ales direct de catre cetateni si numai 5% considera ca presedintele ar trebui sa fie ales de catre Parlament.

In ceea ce priveste alegerile anticipate, 40% dintre persoanele intervievate spun ca acestea nu sunt deloc necesare in prezent, iar 38% ca nu sunt prea necesare. Necesitatea alegerilor anticipate este sustinuta cu fermitate de 8% dintre cei chestionati, in timp ce 14% afirma ca anticipatele sunt destul de necesare.

Sondajul de opinie a fost realizat de catre INSOMAR in perioada 28 septembrie - 4 octombrie 2005, pe un esantion de 1.360 de persoane, cu o marja de eroare de +/- 2,7%.
Studiul este parte integranta dintr-un program de cercetare conceput de INSOMAR si avand drept beneficiar FSLI Petrom, care si-a dat acordul publicarii unora dintre rezultatele mai importante ale Raportului final de cercetare.

.

10 Octombrie 2005

Vizualizari: 1098

Voteaza:

Ca si pana acum, Biserica ramane institutia in care romanii au cea mai mare incredere 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact