Alianta D.A. PNL-PD conduce in topul preferintelor electorale ale romanilor, fiind creditata cu 50% din intentiile de vot, potrivit unui sondaj INSOMAR dat publicitatii ieri.
Pe locul al doilea se situeaza PSD cu 28% din intentiile de vot, fiind urmat de PRM - 11%, UDMR - 5%, PNG - 1%, PC - 1%.
Daca PNL si PD ar candida separat in alegerile parlamentare, 58% dintre persoanele intervievate au declarat ca ar vota cu PD, in timp ce 39% ar vota cu PNL.
In ceea ce priveste activitatea lui Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei, 47,9% dintre cetateni se declara destul de multumiti si 12% foarte multumiti. Destul de nemultumiti sunt 26,6% si foarte nemultumiti - 13,5%. De asemenea, in privinta activitatii lui Calin Popescu Tariceanu in calitate de prim-ministru, 36,2% dintre respondenti au spus ca sunt destul de multumiti, in timp ce 35,8% sunt destul de nemultumiti. 23,5% s-au declarat foarte nemultumiti, in timp ce 4,5% afirma ca sunt foarte multumiti de prestatia primului-ministru. Referitor la activitatea guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, 39,9% dintre romani sunt destul de nemultumiti, 22,4% sunt foarte nemultumiti si 33,8% sunt destul de multumiti. Foarte multumiti sunt 3,9%.
In opinia romanilor, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu nu se inteleg prea bine, 45% dintre cei chestionati exprimand aceasta opinie. 33% dintre respondenti sunt de parere ca presedintele si premierul se inteleg in general bine si 19% considera ca cei doi nu se inteleg deloc.
Presedintele Traian Basescu conduce in topul increderii in personalitatile politice, 38,6% dintre romani afirmand ca au destul de multa incredere in seful statului, si 18% ca au foarte multa incredere. Liberalii Mona Musca si Theodor Stolojan ocupa locurile 2 si 3 in topul increderii, ei beneficiind de destul de multa incredere din partea a 35,5% dintre persoanele intervievate si de foarte multa incredere din partea a 13%, respectiv 11,4%. Acestia sunt urmati de Mircea Geoana - 32% destul de multa incredere si 6,2% foarte multa; Calin Popescu Tariceanu - 27,1% destul de multa incredere si 4,2% foarte multa; Monica Macovei - 22,6% destul de multa incredere si 5,2% foarte multa; Emil Boc - 23,2% destul de multa incredere si 3,9% foarte multa; Adrian Nastase - 21,2% destul de multa si 4,3% foarte multa. Pe urmatoarele locuri se situeaza in ordine: Mihai-Razvan Ungureanu, Vasile Blaga, Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Eugen Nicolaescu, Mircea Miclea, Bogdan Olteanu.
Biserica este institutia in care romanii au cea mai mare incredere, 48,2% dintre cetateni au foarte multa incredere si 38% au multa incredere in Biserica.
Armata se situeaza pe al doilea loc in topul increderii populatiei, 48,2% dintre persoanele intervievate afirmand ca au multa incredere si 30,2% foarte multa, in timp ce mass-media se situeaza pe al treilea loc cu 47,9% multa incredere si 13,7% foarte multa. In ceea ce priveste Justitia, 51% dintre cetateni sunt de parere ca nu functioneaza prea bine in prezent, iar 20% ca nu functioneaza deloc bine. 21% dintre cei chestionati considera ca Justitia functioneaza destul de bine.
Parlament unicameral si vot uninominal
Romanii nu se declara interesati sa participe la un referendum pentru a trece de la un parlament cu doua camere la sistemul legislativ unicameral, potrivit sondajului INSOMAR, 25% dintre cetateni afirmand ca acest aspect ii intereseaza in mica masura si 21% ca ii preocupa in foarte mica masura sau deloc.
Pe de alta parte, 15% dintre persoanele intervievate se declara interesate in foarte mare masura de un astfel de referendum, iar 23% - in destul de mare masura. Totodata, 23% dintre respondenti considera ca un astfel de referendum ar fi necesar in mica masura si 21% - in foarte mica masura sau deloc, in timp ce 21% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca o consultare populara pe aceasta tema ar fi necesara in mare masura, iar 15% - in foarte mare masura.
Romanii apreciaza in proportie de 46% ca parlamentul ar trebui sa aiba o singura camera legislativa, in vreme ce 19% dintre cetateni cred ca ar fi mai bine ca parlamentul sa aiba doua camere. Pentru 16% dintre intervievati aceasta chestiune este lipsita de importanta si nu ii preocupa.
In ceea ce priveste schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, 22% dintre respondenti au declarat ca sunt de acord in foarte mica masura cu acest lucru, iar 21% - in mica masura. Legat de acelasi subiect, 20% dintre persoanele intervievate au spus ca sunt de acord in foarte mare masura cu aceasta schimbare, iar 16% - in mare masura.
In ceea ce priveste votul uninominal, 81% dintre romani spun ca ar prefera la urmatoarele alegeri parlamentare sa voteze fiecare candidat in mod individual, in timp ce 19% ar dori sa voteze o lista de candidati propusa de un partid. Totodata, 89% dintre romani sunt de parere ca presedintele trebuie sa fie ales direct de catre cetateni si numai 5% considera ca presedintele ar trebui sa fie ales de catre Parlament.
In ceea ce priveste alegerile anticipate, 40% dintre persoanele intervievate spun ca acestea nu sunt deloc necesare in prezent, iar 38% ca nu sunt prea necesare. Necesitatea alegerilor anticipate este sustinuta cu fermitate de 8% dintre cei chestionati, in timp ce 14% afirma ca anticipatele sunt destul de necesare.
Sondajul de opinie a fost realizat de catre INSOMAR in perioada 28 septembrie - 4 octombrie 2005, pe un esantion de 1.360 de persoane, cu o marja de eroare de +/- 2,7%.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.