In ultima zi a vizitei sale in Polonia, Papa Benedict al XVI-lea a facut un pelerinaj istoric la fostul lagar de concentrare nazist de la Auschwitz.
Papa Benedict a intrat singur pe poarta lagarului si a mers pe jos pana la zidul de executie unde si-au gasit sfarsitul, impuscati, mii de detinuti. Acolo, s-a rugat si a aprins o lumanare. Apoi s-a intalnit cu 32 de supravietuitori ai lagarului, inainte de a merge la lagarul vecin de la Birkenau, in ale carui camere de gazare nazistii au omorat un milion de evrei europeni. Papa s-a oprit pe rand, in fata fiecarei din cele 22 de placi reprezentand nationalitatile celor ucisi.
La Birkenau a avut loc o ceremonie religioasa, in cursul careia, papa a rostit urmatoarele cuvinte: “Fa Doamne ca toti sa putem ramane in pace, iar cei care sunt in vrajba sa se impace. Cerem aceasta prin Domnul Cristos, amin”. In discrsul sau pronuntat in fata monumentului de la Birkenau, in memoria victimelor de toate originile ucise in acest lagar, dintre care mai mult de un milion erau evrei, Papa Benedict a vorbit duminica de “Shoah” (Holocaust), un cuvant pe care Papa Ioan Paul al doilea nu l-a pronuntat niciodata in cadrul vizitei sale la Auschwitz in 1979, el vorbind atunci despre “Golgota lumii contemporane”. Suveranul Pontif, care s-a inrolat in organizatia tineretului hitlerist, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, s-a rugat in limba germana in memoria tuturor victimelor si a subliniat faptul ca toate crimele comise de catre regimul nazist raman “fara precedent in istorie”. El a subliniat, de asemenea, dificultatea particulara “pentru un crestin si pentru un papa german” de a se exprima la Auschwitz-Birkenau. Ajuns la Birkenau, Suveranul Pontif a spus la un moment dat: “Am venit aici ca un fiu al poporului german. Trebuia sa vin. Nu puteam sa nu vin. Era o datorie fata de adevar, fata de toti cei care au suferit, o datorie fata de Dumnezeu”. Daca Papa Ioan Paul II a venit la Auschwitz “ca fiu al poporului polonez”, Benedict al XVI-lea a precizat ca a venit in acest pelerinaj “ca fiu al poporului german”. In cadrul discursului sau, Papa a evocat, de asemenea, deportarea si asasinarea tiganilor, fapt pe care fostul Papa nu l-a mentionat niciodata. El a mai subliniat si faptul ca, la Auschwitz, au fost omorati si germani si l-a dat ca exemplu pe filosoful Edith Stein, evreu convertit la crestinism si canonizat de Papa Ioan Paul II. Papa nu a cerut iertare in numele compatriotilor sai si nici nu a facut referire directa la antisemitism. Dar pentru unul dintre supravietuitorii lagarului, evreul polonez Arno Luztiger, nu nationalitatea papei a contat in aceste momente.
“Cred ca este important, nu fiindca el este german, ci pentru faptul ca un om ca el intelege ce s-a intamplat si este gata sa se simta raspunzator pentru asta, si pentru ca alti crestini sa isi asume aceasta responsabilitate in memoria victimelor”, a spus Arno Lustiger. .
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.